Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta Problem Mi Var?

Artık ne pomadı, ne damlayı, ne de tulu diş fırçasını istemiyor. İki gün önce yaka paça tedaviyi yaptım. O gece ve sonraki gün ile gece hiç rahat durmadı küçük akvaryumda. İkinci günün sabahı büyük akvaryuma aldım. Şimdilik hareketli. Bir yukarı bir aşağı yüzüyor. Su yüzeyinde uyuyor. Yemleri yakalıyor fakat yemiyor. Parçalıyor sadece.
Tedaviye devam etmeli miyim?
Devit sürünce aradan zaman geçse bile devit koktuklarını söylemek istemiştim. Kuruyunca daha da yoğunlaşan kendi kokularından bahsetmemiştim.
Admine acil şifalar diliyorum. İnşallah çok mühim bir şeyi yoktur ve en kısa zamanda eski sağlığına kavuşur.
Sen de yazmasan nasıl derdimize çare bulurduk bilmiyorum. Çağ internet çağı fakat konu kaplumbağa olunca
-bu site hariç- herkes, kopyala yapıştır metoduyla bir şeyler yazdım sanıyor.
İyi ki varsınız.
 
Normal düzene geçebilirsin artık. Hepsini bırak. Damla vitamin varsa 1 hafta boyunca hergün yemine bir damla damlat. Yoksa bu hafta mineral yemden 2 öğün; bu yok carnivor yem varsa 3 öğün ver sonraki hafta, haftada minerali 1 güne; carnivoru 2 güne düşersin. Bu ay devit verme. Hayvan ferahlasın.

Kopyalamalara denk geldim bende. Sonuçta hayvanlara faydası olacağı için herkes istediği şekilde faydalansın. Tek sıkıntı 2012 öncesi bazı konularda o dönem kısıtlı seçeneklerin artık kullanılmaması. İlaçtan yeme farklı alternatifler var artık. O konulara bakanlar bu noktada bilmeden yanlışa yönleniyorlar. Mesela vitamin olarak sanasol öneriliyordu. Bu çocuk şurubu ve yoğun tatlı. Bende kullanmıştım. Şimdi kullanmıyoruz. Doksisiklin içerikli ilaç kullanmıyoruz. Akciğerde kullanılıyordu. Dozaj ayarlanmıyor. Bu kapsul içinde toz. Az hayvan ölmedi bu yüzden. Denk gelirsem düzeltiyorum ama konu çok.
 
Hâlâ yemek yemiyor( Yem, yumurta, kıvırcık, vb.). Yeniden eski iştahı nasıl yerine gelir?
Mineral yem kabızlık yapıyor. Bunu farkettikten sonra bir daha almadım.
Carnivor hiç kullanmadım.
Abi kopyalama sözüm bu siteye değildi. Hem de sana hiç değil. Aynı problemlerin çözümü için kopyala yapıştır yapmak zamandan tasarruftur. Hem de daha çabuk sonuca ulaşılır.
Adamın biri farklı bir sitede, aynen burada yazılan yorumlar gibi hepsini toplamış, varsa yazım hatalarını düzeltmiş, üstüne üstlük ben yazdım diye not düşmüş.
Altında da bilgi için teşekkür eden insanlar var. Özellikle sukaplumbagasi.com ve Turgay Bora'dan alınma bilgiler var.
Hayvanlara iyilikten ziyade yazmış olmak için bu yöntemi kullanıyorlar.
 
İştahını açacak tek şey vitamin damla. Yemediğine göre mineral yemi hiç yemez. Haşlanmış eti dene son olarak.

Turgay abi hastalık bölümünü konusunda uzman bir alman sitesinden izin alarak çevirmiş. Çok faydalı oldu.

Ben facebook kullanmıyorum. Dolayısıyla kaplumbağalarla ilgili sitelerdekileri takip edemiyorum. Arkadaş vasıtasıyla bir baktığım oldu. Çok iş var. Yalan yanlış bilgiler hatalı yönlendirmeler bir sürü. Bir kısım kendi baktığı şekilde önerilerde bulunmuş ama kendileri de yanlış bakıyor. Bu açıdan düşününce keşke alsalar. Benim yazdıklarımı da alıp kullansalar. En azından yapılan hataların önüne geçilmiş olur.

Misal turgay abi ile bir yazışmamızda bir sitede kaplumbağaların su altında kıçından nefes aldığını yazdıklarını söylemişti. Bunun gibi bir çok konuda o kadar uğraşmış ki en sonunda bırakmış. Şimdi sadece kendi sitesine gelen sorulara bakıyor.

Biz de bir dönem emre (AEK) ile o kadar aynı soruları cevaplıyorduk ki en sonunda her soruyla ilgili konu yazıp direk linki kopyalayıp yapıştırmaya başladık. Bu da nefes aldırdı. Hem de soru soranlara daha çabuk yetişmemizi sağladı. 2013-2014 seneleri üye yoğunluğumuz vardı. Günde 30-50 arası soruya cevap verdiğimiz oluyordu. Soruya göre cevaplar 5 dakika ile 1 saat arası sürüyordu. 1. Soruya cevap yazıp ikinciye geçiyorduk. Bunun cevabını gönderiyorduk. O sıra 1. soruya bir soru daha geliyordu. Sabahın 04:00'üne kadar cevapladığım günler oldu. Hakikaten zor bir dönemdi. Bugün olsa uğraşır mıydık. Zor. O zaman daha bir hevesliydik galiba. Yabancı siteleri araştırıyordum petshopları geziyordum. Lamba ampul için alternatif bulabilirmiyim diye yapı market elektrikçileri gezerdim. Şimdi önünden es kaza geçersem bakıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam. 2015'te sunucu problemi nedeniyle 6 ay kadar site kapalı kaldı. Bir kaç ay evveli yazdığım konular silindi gitti. Yaklaşık 1000 yazım gitti. İçlerinde tek aklımda kalan ya da üzüldüğüm. midyelerle ilgili detaylı bir yazım vardı. Kendi tecrübelerimi aktardığım ve çektiğim resimleri bilgisayara kaydetmediğim için hepsi gitti.

O dönemdeki arkadaşlar facebookta konular açtılar. Yani bu şekilde başladılar. Girmesi ve üye olunması sanırım daha kolay geldi ki geri dönen olmadı.
 
Hangi vitamini alayım?
Dün elma verdim. Sadece bir parça yedi.
Facebook ile pek ilgilenmem. İlla oradan sonuca ulaşacaksa bakarım. Fakat kaplumbağa hastalık belirtilerini arama motoruna yazınca çıkan sitelerde hep kopya bilgi.
Hevesin bir gün bitecek mi? Biterse biz ne yaparız? Facebook ile yola devam etme ihtimalin var mı? Öyle bir şey olursa haber verirsin değil mi?
Siteye giremediğim zamanları hatırlıyorum. Akvaryumda midyeyi ilk burada okumuştum.
Ne kadar olmuş...
O zamanlar hiç hastalık görmemişlerdi. İlk yarayı görüp sebebini araştırıken, internet sayesinde bu siteyle tanışmam...
 
Büyük bölümü doğal içerikli ürünlerden elde edildiği için sera reptilin ve jbl aqua en kaliteli vitaminlerdir. Diğerlerinde ağırlıklı yapay katkı kullanıyorlar. İki çeşitte iş görür.

Şu an bir yere gittiğim yok. Bu forumun dışına çıkmam.

Birkaç kişi hariç çoğumuz hayvanlar hastalanınca geldik. Benimde forumla tanışmam bu şekilde olmuştu.

Biri için geç kalmıştım, ikinci yavruyu altı ay yaşattım. Sonuçta öldüler ama o tecrübe sayesinde burada çok hayvan kurtuldu. Geliştik bugüne geldik. Tecrübe etmek önemli. Öleceği kesinleşmiş hayvan sahiplerine dahi tedavi öneriyorum. Hani hayvan kurtulmayacak ama bu tecrübeyi yaşayıp sonrakilere daha duyarlı bakıp tedavi etmenin usulünü, hastalığın belirtilerini daha iyi kavramış oluyorlar.
 
Hayvanın kafatası erkek ayaklar dişiye benziyor. Tam cinsiyeti nedir ? Diğer hayvanlarla iletişimi nasıl ?
 
Vitamini yeni alabildim. Sera Reptilin aldım. Ruj sürer gibi mi sürülecek?
Kızdırdım galiba. Kusuruma bakma lütfen.
Ölümü yaşayarak tecrübe kazanmak çok zor olmalı.
Elma yedikten sonraki dört gün yüzdü, kumun üzerinde uyudu. Sadece yem, kıvırcık vb. yemedi.
Daha sonra hasta olduğu zamanki gibi durmaya başladı. Bazen kuru alanda uyudu. Ben de bunu farkettikten sonra sabah damla akşam pomad uyguladım. Fakat bugüne kadar pek bir değişiklik olmadı.
Ne yapacağımı şaşırdım. Onun ölmesini istemiyorum. Ama bazen de ortalama ömrü yüzünden mi böyle diye düşünüyorum. Açıkçası ömürleri doğal yollardan aşama aşama mı oluyor bilmiyorum.
Kaç senedir birlikteyim. Cinsiyetlerini daha çözemedim. Kuyruktan anlaşılacak fakat, bana hepsi eşit uzunlukta gibi geliyor. Hasta olanın yeni resimlerini yüklerim.
 
Ağzını açtırabilirsen ağzına açtıramazsan başı yukarıda dik tutup ruj sürer gibi sür.

Kızacak birşey yok. Öyle algıladınsa sen kusura bakma.

Gözlerinde enfeksiyon devam ediyorsa suda bir sıkıntı var demektir.

Gentayı ağzına sabah akşam üçer damla damlat.

Ömürleri ortalama cinsiyetine göre 25-35 sene arasındadır.
 
Ağzını açamadım. Sürdüm fakat içeri gitti mi emin değilim.
Suyu komple değiştirdim.
Genta da fayda veriyor mu bilmiyorum. Çünkü onu da sürüp bekliyorum.
Genta ile vitamini akşam uyguladım. Süre dolduğunda kuru alana koydum. Orada durmadı. Suya inince çok hareketlendi. Diğerleri gibi suya vurdu. Birkaç tane yem attım. Yine birini ağzına aldı, parçalayıp çıkardı. Bunu diğer yemlere de yaptı. Şimdi su yüzeyinde uyuyor.
Bu konuyu açtığımdan beri bu kaplumbağa bende.
Petshop -ne kadar doğru bilemem ama- 22 yaşında demişti.
 
Kabuk yapısından yaşlı olduğu belli ama ne kadardır bilemem. Eğer o yaşlarda ise ot türevli yem daha çok veriliyor.

Ara öğünler yaparak gün içi de tek yem at önüne. Gevelemesi de iyi.

Gentayı 5 damla vitamini 2 damlaya çıkar ama aynı anda verme. Vitamin yağlıdır. Gentanın etkisini düşürür.
 
Yemi parçalayıp bıraktıktan sonra bir daha yeme uzanmadı.
Sürekli kuru alanda yine. Ara sıra suya giriyor. Lamba sürekli açık. UV, saati gelince yanıyor.
Uv floresanın 45cm olanından almıştım. Kabuk atmaya başladı.
Genta'dan daha etkili bir şey yok mu? Eczaneden aldığım Gentagut.
Eczacıya sordum etki farkı var mı diye sordum. Yok, ikisi de aynı dedi.
Damla bitti. Ona göre başka bir damla alayım.
Teramisin göz var.
 
Göz damlaları üç aşağı beş yukarı aynıdır bazı ilaçların bileşimindeki maddeler hayvana ters etki yapabilir. Pomadlar suya indiğinde sudaki kiri gözüne yapıştırır. Damlalar göz içine girdiğinde içindeki iltihabı yumuşatıp pisliğin çıkmasını sağlar. Gentaya devam et. Bu antibiyotiktir. Göz içine iyice yedirmeye çalış. Gerekirse fazla damlat. Kuru alanda dururken çaktırmadan tepeden damlatabilirsin.

Gözlerde beyazlık var mı ? Göz kapağı üstünden belli olur.
 
Fusix isminde pomad şeklinde tüpte göz damlası var. Bu eriyik biçiminde. Bunu akşam bir kez az birşey sür. Bir damla çapında gibi fazla sürme. Göz aralığına süreceksin. İçine sürebilirsen daha iyi. Isınınca sulanır. Sabahta genta damlatırsın.
 
Abi bu akşam sadece vitamini damlattım. Sanırım tadı güzel. Çünkü sürer sürmez ağzını çok çok az aralayıp yutkunuyor gibi.
Diğerlerini iftardan sonra yemlemiştim. Gece yarısından sonra ilk kez suya atladı ve yem istedi. Attıklarımı yedi. Sahur sonuna kadar su içinde kaldı. Hatta tabanda bile biraz kestirdi. Sonra tekrar kuru alana çıktı.
Şimdi bu duruma göre;
İlâca devam etmeli miyim?
Fusix ve Genta kullanılmalı mı?
Sadece biri ile birlikte vitamine devam mı edeyim?
Damlalardan biri kullanılacaksa, hangisi olsun?


Fusix de beşerî ilâçlardan mı?
 
Gentayı kullan öncelik bu. Gözler ne alemde göz bebeği hiç gözükmüyor mu ?
 
Tamam.
Göz bebeği sana danıştığımdan beri gözüküyor. Fakat gözlerini sürekli kapatma ihtiyacı hissediyor. Sanki gözleri biraz şiş gibi geliyor bana. Bugünlerde sadece tek gözünü kapar oldu.
Dün akşam yem yemedi.
Ben hayvanların, sahibinin konuştuklarını dinlediklerini hatta anladıklarını düşünüyorum.
Yem yediği akşamı buna bağlıyorum. Bu konuda sen ne düşünüyorsun?
 
Göz içindeki pisliği atabilirse rahatlayacaktır hayvan. Hayvan yetişkin tek öğünlük yemle doyabilecek durumda. Onun için birkez ve iyi yemiş ise sonraki yemlemede ilgi göstermesi zordur. Yada proteinliden sonra ot türevli gibi lezzet seviyesi düşük yem verilmesi durumunda.

Hayvanlar kendileriyle ilgilenen ve simayen tanıdıkları kişiler akvaryuma yaklaştığında yüzeye çıkıp bakar. Bir kısmı parmağı uzatıp başına dokunmak istediğinde kaçmaz. Yada konuştuğunda bakar. Ama temelde bu hayvanların yiyecek beklentisinden başka birşey değildir. Belli bir süre sonra nevale gelmeyeceğini anladıklarında suya inerler.
 
Pislik dediğin resimlerini attığım parçalardı sanırım.
Yem yemede pek sıkıntı yok. Vitamin takviyesi hızlı sonuç almamı sağladı.
Veteriner hekim genel hastalıklar için enjeksiyon yapılabilir dedi. Yaptırmalı mıyım?
Hasta olanı bir tanısan... ( Sayende yine iyileşti.)
Akvaryum içinde işim olduğunda sadece o elimle ilgileniyor. Bana yem ver veya elimi yem gibi görmesi gibi bir şey değil gibi. İlla dokunacak. Daha önce diğerleri saldırmıştı yem maksatlı. Ama o öyle yapmadı.
Meselâ kuru alandayken odaya girdiğimde eğer sadece o varsa sakin ol benim dememle tedirginliği geçiyor. Güneşlenmeye devam ediyor. Diğerleri öyle değil. Bunun, eski sahibiyle kurduğu ilişkiye bağlıyorum.
Bugün alabalık aldım onlara. Derin dondurucuya nasıl koymalıyım? Tüm tüm mü? Yiyebilecekleri ölçü kadar bölerek mi? Her yerini yiyebiliyorlar mı? Pek fikrim yok bu konuda. Sadece haşlanmış olarak verileceğini biliyorum. Bu konuda da yardımcı olabilir misin?
 
Şu an sadece gözden yana sıkıntı var sanırım enjeksiyona gerek yok.

Yetişkinler zarar görmeyeceğini anlarsa kuru alandan kolay kaçmaz. Ama boşluğuna denk gelir veya diğerlerinin kaçtığını görürse o da onlara uyar.

Su içinde temasta bulunabilir. Boydan boya yüzerken sürtünebilir. Bir kısmı eğer alışmış ise kaşınma amaçlı yine yaklaşabilir. Hayvanı tabanda görürsen kabuğunu kaşı kıçını sallamaya başlarsa bunu seviyor demektir. Aksi halde hava kabarcığı çıkarıp panik halinde kaçmaya çalışacaktır. Uzun sürede yapma hava almak için su yüzüne çıksın.

Alabalık sürekli verilmez. Vücuttan kalsiyumun atılmasına neden olur. Kemiğin yumuşamasına neden olur. En az 10 günde bir verilebilir.

Bölerek yiyecekleri miktarda dondurucuya at. Tüm atarsan ilk buzu çözüldüğünde bozulur. Tekrar dondurucuya atma fayda etmez. Bunu suda haşlayıp vereceksin.

Bunun yerine alacaksan dondurulmuş karides al. Yeteri miktarda cezveye koy. Su ile yıkayıp üzerindeki buz ve tuzu ayrıştır. Bir iki defa yapabilirsin. Musluktaki sıcak akan su daha iyi olur. Sonra suyu yenileyip ocağa koy kaynamaya başladıktan 5 dakika kadar sonra söndür. Fazla kaynatırsan hem ufalır hemde parçalanır. Sonra suyu döküp soğuk su ile çalkalayıp soğuttuktan sonra hayvanlara verirsin.
 
Geri
Üst