Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam hastamı ?

Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim daha çok araştırma yapıp yeni bir video çekerim fakat ben şunu merak ediyorum bu kireç nasıl geçer ve uv ampülün yanında 52 W ampül kullanıcam bu ampül uv ampüle zarar verirmi yan yana olacaklar çünkü
 
Diğer videoya bilahare bakayım bayağı uzun.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

bu kireç nasıl geçer kabuğunda olan birde UV ampulün yanında 52 W lık ısıtıcı ampul kullanıcam ısıtı amul UV olanı patlatırmı ?


yani ısıtıcı ampul UV amul le  yan yana duracağı için UV ampule zarar verirmi
 
Kireç şebeke suyu kaynaklı oluşur. Bunun önüne geçmek için ya arıtma su kullanacaksın ya içme suyu kullanacaksın yada her iki suyu harmanlayacaksın.

Plakalar açılıp atıldıkça kireç temizlenir. Yoğun bir hal almadıkça devit sürmeyiz. Vücuda emilimi var.

Uv çok çıktığı vakit öğle civarı olduğu için 3 saat kadar; ısıtma sabahtan akşama 12 saat yanar. Bir sıkıntı olmaz.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

şebeke suyu kullanıyorum fakat suyu bir damacanaya koyuyorum 1-2 hafta dinlendiriyorum öyle kullanıyorum içindeki klor vb. gittmiş oluyor sanırım resimde pek net göremediniz fakat nerdeyse kabuğunun tamamı beyazladı sadece küçük bir kısmı yeşil ve hayvan suya girnce daha net anlaşılyıor ve önceden de bunu size yazmıştım şimdide yazdığınız gibi plaka zamanla değişir beyazlık gider demiştiniz bende kendi haline bırkatım değişmedi aksine çoğaldı bence tedaviye başlamalıyız fakat burada uzman olan sizsiniz siz ne derseniz onu yapıyorum ben bu arada beyaz taşları çıkardım sadce 4 tane büyük taş bıraktım onlarıda hava taşının üzerine koydum ki hava taşı yerinden oynamasın


sanırım ampulde uva da var ürün bilgilerine girdim bakın bi resmini çektim


varmıymış ?


zaten resmi koymuşum hızlı resime girmenize gerek yok :D
 

Ekli dosyalar

  • dfh.png
    dfh.png
    23.7 KB · Görüntüleme: 23
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu genel yazı olabilir. 5.0 çöl hayvanları için değil ama yazı ortak bile olsa uva olduğu görünüyor.

Klor uçucudur. Onun için içine toz girmeyecek şekilde damacanayı havalandır, uçsun. Ama kireç gitmez.

Taş işi de tamam. Tabanda kalabalığı sevmiyorlar. Büyük olsa kendi kaldırıp atardı.

Hayvanın net bir resmini daha çek bakayım.
 
Plaka altına kireç işlemiş attığında canlı rengi ortaya çıkar. Sadece işi hızlandırmak istersen iki günde bir devit uygulaması yap. Mango kökü de al.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

devit uygulayacağım mango kökünü ne yapacağım onudamı kabuğuna süreyim ?


mango kökünü araştırdım sanırım kuru alan gibi bir şey plaka değişmek için kabuğunu ona sürecek bunu şimdi alamam 1-2 hafta sonra alsam sorun olurmu ?
 
Kökü steril ettikten sonra suya koyuyoruz hayvan altına girip sürtünerek kaşınıyor ve plakaları atıyor.

Acelesi yok. 10*25 cm gibi bir ölçüde ve orta kısmı girebileceği hafif V şeklinde boşluklu olsun. Düz yere koy orta kısmı hafif boşluk ise al. Bunu bakarak alacaksın.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

deviti sürdükten sonra kurumasını mı bekleyeyim not: 5 dk civarı bekledim kurumadı
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

bir de Cem bey uzun zamandır hatta foruma katıldığımdan beri şu soruyu sormak istiyorum fakat her zaman unutuyorum su kaplumbağalarının türleri varmış çizgili filan acaba benimkinin türü nedir ? fotğraf isterseniz kabuğu için attığım resimlere baka bilirsiniz birde kaplumbağımın kaç yaşında ve ya kaç aylık olduğunu nasıl anlarım siz kaç yaşında olduğunu anladıysanız yazabilirmisiniz şimdiden hiç bir yerde hiçbir sitede forumda videoda bulamayacağım bilgiler için çok teşekkür ederim biraz kişisel soru gibi olabilir ama siz kaç yıldır su kaplumbağası bakıyorsunuz ben sizle konuşmadan önce arada bir çiğ kıyma veriyodum ama sizle konuştuktan sonra kıymanın sadece acil durumlarda iştah açma amacıyla haşlayıp vermek gerektiğini öğrendim sizinde böyle hattalarınız oldumu kaç yılda profosyenelşdiniz ? ve son olarak da neden su kaplumbağası bakmaya başladınız fazla soru sorduysam özür dilerim sadece sizinde benim gibi dönemlerden geçip geçmediğini merak ediyorum şimdiden teşekkürler dünyada nadir bulunan kibar ve zeki insanlardansınız
 
Teşekkür ederim. Biz yönetim olarak forumun işlerliği açısından tarafsız ve saygılı olmak durumundayız şahsımıza hakaret edilse dahi forum kuralları çerçevesinde hareket ediyoruz, örnek olmamız gerektiği için karşılık veremiyoruz. Bu kurallara uygun hareket etmeyenlere cezai yaptırım uyguluyoruz. Buraya gelenler sonuçta hayvanlarının güzel yaşaması için geliyor. Ortam hoş seyredecekki ziyaret edip keyif alsınlar, bilgilensinler.

Sendeki hayvan res (red eared slider) singapur kaplumbağası diye de geçiyor.

Bu linkte kaplumbağa türlerinin bir kısmını yazmıştım istersen inceleyebilirsin.

Cinsiyet 10 cm kabuk boyu civarı netleşir. Öncesi kan tahlili ile belli oluyor. Net yaş tahmini büyük hayvanlar için belirsizdir. Hayvan yavru iken alınmış ise bir iki hafta itibari ile tahmin yapılabilir. Misal 4 cm boyunda bir hayvan 3-4 aylıktır. Bu dönem göbek bağı izi kaybolmamıştır. 4. Ayı geçince göbek bağı kaybolur. Petshoplar hayvanlar büyümesin diye birkaç günde bir beslerler. Hayvanlar gelişemez ama kabuk yapısından normal yaşında mı daha mı yaşlı belli olur. Büyük hayvanı satamadıkları için bu yöntemi uyguluyorlar.

Ben 5 seneyi geçkin baktım sonra baktım ki hayvanlar akvaryumdan ziyade doğal bir yaşam tarzını arzular haldeler. Akvaryum yetmiyor. Bu forumda bir arkadaşımıza götürüp verdim. Onun bahçesinde güzel bir ortamı var. Çeşitli türde kaplumbağaları da var. Bilgili emin birisidir. Gerçi bırakırken zor oldu ama.

Benim biraz zoraki oldu. Yeğenlerime almıştılar bakamayınca ben aldım. İki hayvan akciğer enfeksiyonundan öldü. İlkini kaybettikten sonra burayı buldum. O sıra ikinciside enfeksiyon geçirmeye başlamıştı. O dönemki tedavi yöntemlerini uyguladım. Doksisiklin içerikli bir antibiyotik vardı. Kapsül hap olduğu için dozaj ayarı zordu ama uygun dozu göz kararı hesaplamıştım. Son evredeydi kurtulma ihtimali yoktu yine de 6 ay kadar yaşatabildim. İki tanede kötü koşulda baktığı için kuzenden aldım, yine 4 adet oldu. 5 yaşındaydılar biri 5 biri 6,5 cm idi. 4 senede biri 22 cm diğeri 23 cm oldu. Bunlar dişiydi. Benim erkeklerin yarısı kadarken aldım, verdiğimde erkeklerden 5-6 cm büyüktüler.

O dönemler fazla bir ürün yoktu. Vitamin olarak çocuk vitamini öneriliyordu. O da tatlıydı. Sonrasında biri kulak enfeksiyonu geçirdi hekime götürdüm ama tedavi yeterli gelmedi araştırıp yeni tedavi yöntemleri buldum. Genta tedavisi bu şekilde çıktı. Tabi yüksek dozlu genta ampul antibiyotikler artık reçetesiz satılmadığı için damlaya mahkum olduk. O ampul antibiyotikleri yetişkin hayvanlarda kullanıyorduk. Az damla fazla verim. Suda bekletme yollu tedavi verimli değil. Bu hem hayvan hemde bakan için sıkıntı oluyordu. 12 saat ilaçlı su 12 saat normal su; kış ise suyu sıcak tutma imkanı sıkıntı. Ağız yoluyla tedaviyi bu sayede buldum. İlaçları inceledim. Gentamisin bizimkilere en uygun ilaç çıktı. Hayvan akvaryumdan çıkmadan tedavi oluyor. Alanında uzman hekim çok az ciddi bir durum veya ameliyatlık durumlarda yönlendirme yapıyorum ama başka şehirlerde bu imkanı yada maliyeti karşılayacak durumları olmadığında çare kalmıyor. Onlara gerekeni söylüyorum.

Yurtiçi yurtdışı siteleri inceleyip araştırdım çeşitli yemler aldım. Her ürünü kendi hayvanlarımda deneyip iyilerini buldum. Kısaca hayvanlar kobay oldular. Nihayetinde kaliteli olmayan hiçbirşeyi burada önermiyorum. Önerdiğim herşeyi bizzat kendim denedim. Filtre malzemeleri de dahil her ne varsa. Bugün bir hayvanın ölüp ölmeyeceğini kaç gün sonra öleceğini bilirim.

Bir hayvanın öleceğini bildiğim halde hayvan sahiplerine tedavi önerisinde bulunuyorum. Bu yaşayacağından değil ama o kişilerin o uğraşı verip tecrübe kazanması için bu gerekiyor. Bu daha sonraki hayvanlara daha ciddi yaklaşmasını sağlıyor bilinçlendiriyor. En akılda kalıcı bilgi tecrübe.

Bu insanın içinde olacak her hayvan bakımı bilgi istiyor. Burada 2013 öncesi bilgiler şimdi geçerli değil artık. Bir çoğunu güncelledik. Bu forumdaki bilgileri okursan bir de tatbikini yaparsan uygun seviyeye gelmen 6-7 ayı bulur. Kalan aşamaları hayvan büyürken göreceksin.

Konular kapsamlı o an aklımıza gelmeyeni bir diğer arkadaşımız tamamlıyordu ama artık tek kaldım. Herhangi bir konudaki bilgi tekrar etmeyince unutuyorum. Onun için yazdığım harici o konu hakkında geçmişe dönük bilgilere de bakmalı soran kişi. Sonradan aklıma gelirse tamamlıyorum ama bu her zaman olmuyor. Benimde eski konulara bakacak zamanım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

Cem bey gerçekten bu yazdıklarınızı okurken çok sevindim resmen idolümsünüz bende bu forumdaki tüm konuları inceliyip bilgiler öğrenceğim ve sizden şu bilgiyide çıkardım ara sıra yeni yöntemler bulabiliyoruz ilaki yazılarda yazanlarının aynısını yapmak zorunda değiliz kimi hayvan ilaçlı yemi yemez ağzına damlatırsın vb. gerçekten bu kadar emek sarf edip bu yazıyı yazmanız beni çok mutlu etti çoğu zaman interneten forumdan siteden filan tanıştığım kişilere güvenmem fakat size 4 yıldır arkadaşım olan insanlardan bile daha çok güveniyorum aynı zamanda kıskanıyorum :D yanlış anlamayın kötü anlamda değil sadece o kadar bilgilisiniz ki keşke bende öyle olabilsem diyorum bana yazdığınız bilgileri o kurken her satırında çok heycanlanıyorum umarım ilerde bende sizin gibi olabilirim ve bu deviti sürdükten sonra kurumasınımı bekleyeyim 5 dk filan bekldeimde kurumadı
 
Devit yağ olduğu için tam kurumaz. Yine üstünde kalır. Bekleme sürecinde hayvan üşüyebileceği için süreyi kısa tutuyoruz. Ki o da yeterli geliyor. Plakaları daha ince hayvanın. Hayvan büyüdükçe plakalar kalınlaşır. O zaman bekleme süresi de uzar.

Sorma yazıya öğlen başlamıştım tam bitirirken pil bitti. Şarjda baktım silinmiş tekrar baştan yazdım. Bu kadar zamandır onunla uğraşıyorum.

Yöntemler geliyor tabiki. Kendi değiştirdiğimi sonra bir daha değiştiriyorum. Yeni ürünler çıktıkça da değişim oluyor. Ama elimde artık hayvan olmadığı için deneme süreci bitti artık. Bundan sonra başkalarının deneyimlerinden bakacağız. Hergün yeni ürünler çıkıyor. Ben farklı hayvanlar besleye besleye bugünlere geldim onlardan da gelen birikim var tabi ama ne kadar bilgi olsa da daha öğrenecek şey çok. Mesela üreme konusunda tecrübem yok sadece bilgi. Yani daha işin profu olmadık, gelişim devam ediyor. Katkıda bulunanlar oluyor. Bu sevindirici bir durum.

Bilgilerini biraz daha ilerlet ilerde moderatör olarak önereyim. Arkadaşlar dağıldı yardım edecek biri lazım bana.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

bende saatlerdir internete bilgi arıyorum daha çok bilgi edineceğim zaten dün sizin sanırım foruma girmeye zamanınız yoktu bende bildiğim kadarıyla sorulara cevap vermeye çalıştım pek ciddiye alınmadım o ayrı konuda ben hep bu forumda duracağım yani size yardım ederim hatta insanların sordukları sorunun cevabını bilip cevap yazmak beni çok mutlu ediyor aynı zamanda eğleniyorum şuanda elinizde hayvan yok artık bakmaktan sıkıldınız mı yoksa sahiplene bileceğiniz hayvanmı yok? ben de benim kaplumbağamı çok zor buldum ben küçükken amcamın kaplumbağası vardı ölüm fanusunda besliyordu o zamanlar 6-7 yaşlarındaydım kaplumbağayı elime alıp sürekli oynuyordum yer bırakıyordum koltuğun altına filan giriyordu babamlar kızıyordu ama rahmetli amcam karışmayın çocuğuma sen oyna diyordu sonra amcam ölünce kaplumbağısında dereye saldılar sanırım o yüzden küçüklüğümden beri kaplumbağalara samimiyet duyuyordum 5 yıl boyunca filan hep kaplumbağa istiyommmmm diye ağladım tabiki almadılar sonradan artık neyin ne olduğunu anladığım yaşlara gelince 2017 yılında babamın okuldan verdiği harçlıkları biriktirp annemlere arkadaşıma gidiyorum diyip tek başıma eminönüne gittim ordaki tüm pet shoplarıı aradım fakat hiç birinde kaplumbağa yoktu eve üzgün üzgün geldikten sonra yahu neden saatmıyorlar diyip araştırma yaptım ve yasaklandığını öğrendim çok üzüldüm ve alayacağımı anladım üzerinden 1 aylar geçti okulda en yakın arkadaşıma bu olayı anlattım o da dediki bizmi mahhalede bir tane pet shop var kaplumbağa satıyor dedi sevinçten havalara uçtum ama annemlerin izin vermeyeceklerini biliyordum o zamanda doğum günüme 3 hafta kalmıştı arkadaşıma demiştim 3 hafta sonra geliri alırım annemlerede derim hediye  geldi mecbur aldım her şeyi kusursuz planladık fakat üzerinden 4 gün sonra arkadaşım pet shopa gittmiş bakmış büyük olanarın yani 1 yaşına basmış tüm kaplumbağalar satılmış bende büyük almak istiyordum çünkü yavru güçsüz olur bakamam ölür diye düşünüyordum ama eğer biraz daha beklersem yavrularda satılacakdı bende okul çıkışı gidip 50 tl ye kaplumbağayı aldım ama bilgi filan hiç zere bilgim yok aldım eve gittim anneme dedim işte hediye geldi eğer almazlarsa kalmıyacakmış o yüzden yüzden mecburen almışlar filan dedim hediye diye bir şey demediler o zamanlarda evde abimin 33 litrelik akvaryumu vardı o zamnalar o akvaryum benim gözümde 100 litre eskiden balıklar vardı içinde hepsi ölmüştü bende temizledim akavryumu dondurma kutusundan bir tane kuru alan yaptım şuan hala onu kullanıyorum interneten en dandik ısıtıcıyı almıştım çünkü param ona yetmişti termometre filan herşey en dandiğinden iç filrede evde vardı onuda temizliyip takdım ıstıcıyı fişine taktım ısıtmıyor 5 saat bekledim ısıtmıyor o zamanda o hafta boyunca okulda yiyeceğim yemeklerim parası olan 20 tl tek vardı annemdende 5 tl aldım gittim yeni ayarlana bilir ıstıcı aldım o hafta aç gezmiştim spnra gittim vdamla vittamin aldım 2 günde bir 25 damla damlatıyorum bilmiyorum zarar verir diyorum iyidir iyi ama hayvana zarar gelmesinden o kadar korkuyordum ki sonra akciğer enfeksiyonu olduğunu sandım çünkü onan zarar gelmesinden o kadar korkuyordumki hayvan uyuysa acaba öldümü diye korkuyordum sonra başladım araştırmaya akciğer enfeksiyonu hastalığını buldum aha dedim bu dedim bunu nasıl geçiricem araştırdım araştırdım 2 gün boyunca sonunda burayı buldum sonra bu konuyu açtım sizide boşu boşuna uğraştırmıştım kusura bakmayın ama siz ve bu forum bana çok şey kattı belkide sizin önerilerinizi dinlemedeydim şuanda hayata değildi seviyorum sizi ve sizin gibi yardım sever insanları :)
 
O dönem kaplumbağa satışı ile ilgili kanun çıktı buna göre ülkeye girecek hayvanlar çiftlik üretimi olarak girebilecek yada Türkiyede çiftlikte üretilme yoluyla satılabilecekti. Bu doğal hayattan hayvan alınmasının önüne geçmek ve hastalık taşıma ihtimalinin önüne geçilmesi içindi. Bu süreçte tüm petshoplardaki hayvanlar kaldırıldı. Ceza görmemek için attılar mı sattılar mı bilmiyorum. Yine de kaçak giriş oluyordur.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

Cem bey forumda kullanıcı adımı değişebiliyor muyum ? değişe biliyorsam kullanıcı adımı nasıl değişirim ?
 
Değişim oluyor mu bilmiyorum admin ile görüşmek lazım. Şikayetleriniz bölümüne yaz. Admin cevap verir.
 
Cvp: Kaplumbağam hastamı ?

Cem bey sizi gerçekten tebrik etmek istiyorum çünkü yaklaşık yarım saat boyunca portal da cevaplanmamış soru aradım (aynı zamanda ilgimi çeken ve o konu hakkında bilgim olmayan konuları inceleyip bilgimi ilerlettim) ama resmen tüm soruları cevaplamışsınız dedim bilgimin yetiğince sorulan sorulara bir bakayım

hepsini cevaplamışsınız :) artık yeni açılan konuları bekliyorum sizden önce cevaplamak için 10 dk da bir soru soran varmı diye kontrol ediyorum  adımı da değiştirdim gerçekten yöneticilerimiz çok ilgili insanlarmış bunu da öğrendim cem bey ben araştırma yapıyorum da fazla bir şey bulamıyorum sizin geçmişte kullandığınız ve çok yararlı bilgileri olan bir site biliyormusunuz ? yani bilgimi ilerletmemi sağlayacak bir site önerirmisiniz ?
 
Geri
Üst