Teşekkür ederim. Biz yönetim olarak forumun işlerliği açısından tarafsız ve saygılı olmak durumundayız şahsımıza hakaret edilse dahi forum kuralları çerçevesinde hareket ediyoruz, örnek olmamız gerektiği için karşılık veremiyoruz. Bu kurallara uygun hareket etmeyenlere cezai yaptırım uyguluyoruz. Buraya gelenler sonuçta hayvanlarının güzel yaşaması için geliyor. Ortam hoş seyredecekki ziyaret edip keyif alsınlar, bilgilensinler.
Sendeki hayvan res (red eared slider) singapur kaplumbağası diye de geçiyor.
Bu linkte kaplumbağa türlerinin bir kısmını yazmıştım istersen inceleyebilirsin.
kaplumbağalar hakkındaki ilk buluntu "Eunotosaurus africanus" güney afrikada 260 milyon yıl öncede yaşadığını gösteriyor. o zamanlar kemiksi yapıları kabuk yerine kaburgalardan oluşuyormuş. 248 milyon yıl önce bulunan "anthodon" şimdiki kaplumbağalara benzer zırhlı kaplama kabuk yapısına...
sukaplumbagasi.com
Cinsiyet 10 cm kabuk boyu civarı netleşir. Öncesi kan tahlili ile belli oluyor. Net yaş tahmini büyük hayvanlar için belirsizdir. Hayvan yavru iken alınmış ise bir iki hafta itibari ile tahmin yapılabilir. Misal 4 cm boyunda bir hayvan 3-4 aylıktır. Bu dönem göbek bağı izi kaybolmamıştır. 4. Ayı geçince göbek bağı kaybolur. Petshoplar hayvanlar büyümesin diye birkaç günde bir beslerler. Hayvanlar gelişemez ama kabuk yapısından normal yaşında mı daha mı yaşlı belli olur. Büyük hayvanı satamadıkları için bu yöntemi uyguluyorlar.
Ben 5 seneyi geçkin baktım sonra baktım ki hayvanlar akvaryumdan ziyade doğal bir yaşam tarzını arzular haldeler. Akvaryum yetmiyor. Bu forumda bir arkadaşımıza götürüp verdim. Onun bahçesinde güzel bir ortamı var. Çeşitli türde kaplumbağaları da var. Bilgili emin birisidir. Gerçi bırakırken zor oldu ama.
Benim biraz zoraki oldu. Yeğenlerime almıştılar bakamayınca ben aldım. İki hayvan akciğer enfeksiyonundan öldü. İlkini kaybettikten sonra burayı buldum. O sıra ikinciside enfeksiyon geçirmeye başlamıştı. O dönemki tedavi yöntemlerini uyguladım. Doksisiklin içerikli bir antibiyotik vardı. Kapsül hap olduğu için dozaj ayarı zordu ama uygun dozu göz kararı hesaplamıştım. Son evredeydi kurtulma ihtimali yoktu yine de 6 ay kadar yaşatabildim. İki tanede kötü koşulda baktığı için kuzenden aldım, yine 4 adet oldu. 5 yaşındaydılar biri 5 biri 6,5 cm idi. 4 senede biri 22 cm diğeri 23 cm oldu. Bunlar dişiydi. Benim erkeklerin yarısı kadarken aldım, verdiğimde erkeklerden 5-6 cm büyüktüler.
O dönemler fazla bir ürün yoktu. Vitamin olarak çocuk vitamini öneriliyordu. O da tatlıydı. Sonrasında biri kulak enfeksiyonu geçirdi hekime götürdüm ama tedavi yeterli gelmedi araştırıp yeni tedavi yöntemleri buldum. Genta tedavisi bu şekilde çıktı. Tabi yüksek dozlu genta ampul antibiyotikler artık reçetesiz satılmadığı için damlaya mahkum olduk. O ampul antibiyotikleri yetişkin hayvanlarda kullanıyorduk. Az damla fazla verim. Suda bekletme yollu tedavi verimli değil. Bu hem hayvan hemde bakan için sıkıntı oluyordu. 12 saat ilaçlı su 12 saat normal su; kış ise suyu sıcak tutma imkanı sıkıntı. Ağız yoluyla tedaviyi bu sayede buldum. İlaçları inceledim. Gentamisin bizimkilere en uygun ilaç çıktı. Hayvan akvaryumdan çıkmadan tedavi oluyor. Alanında uzman hekim çok az ciddi bir durum veya ameliyatlık durumlarda yönlendirme yapıyorum ama başka şehirlerde bu imkanı yada maliyeti karşılayacak durumları olmadığında çare kalmıyor. Onlara gerekeni söylüyorum.
Yurtiçi yurtdışı siteleri inceleyip araştırdım çeşitli yemler aldım. Her ürünü kendi hayvanlarımda deneyip iyilerini buldum. Kısaca hayvanlar kobay oldular. Nihayetinde kaliteli olmayan hiçbirşeyi burada önermiyorum. Önerdiğim herşeyi bizzat kendim denedim. Filtre malzemeleri de dahil her ne varsa. Bugün bir hayvanın ölüp ölmeyeceğini kaç gün sonra öleceğini bilirim.
Bir hayvanın öleceğini bildiğim halde hayvan sahiplerine tedavi önerisinde bulunuyorum. Bu yaşayacağından değil ama o kişilerin o uğraşı verip tecrübe kazanması için bu gerekiyor. Bu daha sonraki hayvanlara daha ciddi yaklaşmasını sağlıyor bilinçlendiriyor. En akılda kalıcı bilgi tecrübe.
Bu insanın içinde olacak her hayvan bakımı bilgi istiyor. Burada 2013 öncesi bilgiler şimdi geçerli değil artık. Bir çoğunu güncelledik. Bu forumdaki bilgileri okursan bir de tatbikini yaparsan uygun seviyeye gelmen 6-7 ayı bulur. Kalan aşamaları hayvan büyürken göreceksin.
Konular kapsamlı o an aklımıza gelmeyeni bir diğer arkadaşımız tamamlıyordu ama artık tek kaldım. Herhangi bir konudaki bilgi tekrar etmeyince unutuyorum. Onun için yazdığım harici o konu hakkında geçmişe dönük bilgilere de bakmalı soran kişi. Sonradan aklıma gelirse tamamlıyorum ama bu her zaman olmuyor. Benimde eski konulara bakacak zamanım.