Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Besin değerleri açısından bakıldığında yemler üç gruba ayrılır. Ana yem, ek yem, takviye yem.

Takviye yemler vitamin, mineral içerikli yemler grubudur.
Ek yemler, protein grubunda kurutulmuş hayvanlar (balık, karides, kan kurdu cırcır böceği vs.) bitkiselde vital herbivor gibi ot içerikli yemler.

Geriye kalanlar ana yem grubunu oluşturur.

Bunların haftalık ortalaması ele alınarak oluşturulur. Şu gün şu kadar alacak diye bakmıyoruz.

Emre bunu yurtdışı bir siteye bakarak yazmıştı sanırım.

Her grup yemin belli verilen oranı vardır. Vitamin, mineral yemler haftada bir verilir. Ek yemlerin ve ana yemlerin öğün sayısı hayvanın boyuna göre farklılık gösterir. Küçükken protein ağırlıklı beslenirken büyüdükçe biraz daha bitkisele dönüş olur. Misal 6 cm boyuna kadar gammarus haftanın 14 öğününün 6'sında verilirken büyüdükçe bu sayı azaltılır. Haftada bir güne düşer. Yem çeşitliliği artar.

Burada sadece dikkat edeceğimiz mineral yemin oranı. Az verirsen bir noktada ana yemlerde eser miktarda bulunan vitamin ve mineraller tolere eder. Ama fazla yükleme zararlıdır.
 
Merhaba, sahiplendiğimiz yaklaşık 5 cm kabuk boyundaki kaplumbağamız önceki evinde gammarusa alışmış ve belki 5-6 çeşit farklı yem almış olmamıza rağmen bunların kesinlikle yüzüne bakmıyor ancak gammarusu büyük bir iştahla yiyor. Bu konuda okuduğum kadarıyla gammarus ek besin olarak geçiyor, diğer yemleri yemesini sağlamak için önerebileceğiniz bir yöntem var mı? Bir de bu boyda bir kaplumbağa için anladığım kadarıyla iki beslenmede bir öğün ana besin bir öğün ek besin olacak şekilde ayarlamamız mı doğru olacaktır?
 
Gammarusu bırakıp diğer yemleri zorlama yoluyla yiyene kadar aç bırakıyoruz. Daha doğrusu inadı kırılıp farklı yemleri yiyene kadar sevdiği yemi vermiyoruz.

Diğer yemler neler?
 
Sera Raffy P ve Tetra Reptomin kesin olarak denediklerimiz, daha önceki evinden gelenlerin markasını hatırlamıyorum maalesef. Dediğiniz şekilde aç bırakarak deneyeceğim, sizce ne kadar süreyle aç bırakmak doğru olur? Bir de bu konudan bağımsız olarak su olarak Brita ile filtrelenmiş su kullanıyoruz, bu şekilde doğru mudur yoksa farklı bir yöntem öneriniz var mı?
 
Repto dursun. Şimdi raffy P'den gammarus içine yeterince yem atın kokusunu alsın. Her öğünde önüne bir tane atın. Bej renk olanlardan, sarımtraklar tahıl içerikli. Yarım saat içinde yerse devam edin yemezse alın akvaryum kirlenmesin. Yem şişince kokusu gider dağılır. Bu şekilde yiyene kadar devam edin.

Genelde en geç 3-4 gün içinde yerler. Bazıları 2 haftaya kadar inadı sürdürür ama açlık yemesini sağlar.
 
Kurutulmuş yem öğünü hayvanlar büyüdükçe düşer. Yem çeşitliliğini artırırız.

6 cm kabuk boyuna kadar 6 öğün sarımtrak ve bej stick karışık raffy P, 6 öğün gammarus ve iki öğünde raffy P'deki kırmızı mineral yem. Bu süreçte ana yem gibi veriyoruz sonrası için ek yem düzenine giriyor.
 
Yavru su kaplumbağam var 2 tane. Konunun en başında belirtilen boya göre beslenme programındaki yemleri satın aldım. Birinin yemesinde hiç bir problem yok ama diğer kaplumbağa sadece kurutulmuş karides yiyor. Diğer yemlerden 2 gün bir şey yemese bile yemiyor. Mecbur kalıp tekrar kurutulmuş karides veriyorum ona. Bir öneriniz var mı bu durumla ilgili
 
Kabuk boyları kaç cm? Yemler ne marka?
 
Kabuk boyları kaç cm? Yemler ne marka?
Kabuk boyları 4-5 cm civarı. Forumdaki beslenme programına bakarak sera raffy p, sera raffy ı ve sera mineral aldım bir kaç gün önce. Bundan önce ahm turtle sticks ve kurutulmuş karides vardı petshoptan aldığım. Yenilerini almadan önce de sadece kardies kurusunu yiyordu. Yeni yemlerden de sera raffy ı dan yedi sadece o da kuru karides içerikli zaten. Kısacası karides harici bir şey yemiyor.
 
Konu gözümden kaçmış kusura bakmayın. 6 cm kabuk boyu itibariyle. Gammarusu kesip raffy P yemeye zorlayın. Sabah akşam bej renk olandan birer tane verin. Hayvanlar yemezse alın. Akşam tekrar deneyin. Taki yiyene kadar. Ertesi gün diğer yemlerinden de verin. Bu şekilde alışıp yiyene kadar birkaç gün deneyin. Sonra gammarusta vermeye başlarsınız.

Yemi yemezse yarım saat sonra akvaryumdan alın kirletip bakteri üretmesin.
 
Merhaba Arkadaşlar, ilk defa su kaplumbağsı besliyecem.Ufak yeni 1-2 aylık bir kaplumbağ var.Herhalde 5-6 cm olabilir buyukluğu.

Bu Linkteki yemlerden aldım. Aşağıdakilerden hangisini sabah akşam 1 stick olarak veremeliyim ?

Teşekkürler.



 
Foruma hoş geldiniz.

6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P ve herhangi bir markanın gammarusunu alabilirsiniz. Gammarus hepsinde aynı tarihi geçmiş jelatini yırtılmamış olsun. 6 cm itibariyle tetra reptomin de alacaksınız. Bunu 100'lük dediğimiz küçük kutuda alırsınız. Bu ot türevli gıdaya geçiş yemidir.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam sonrasında günde tek öğün veriyoruz. Günlük toplam kafa hacmi kadar olacak. Tam ayarlayamazsanız bir fazla verirsiniz, hayvan büyüme çağında olduğu için tolere eder. Bir stick yem 2 gammarusa denktir. Her öğün farklı marka yem vereceksiniz.

Akvaryum düz dikdörtgen olmak kaydı ile ne kadar büyük alırsanız o kadar uzun gider. 30,50,60,80,100 lt. vs.

Ekipman olarak kuru alan, su ısıtıcı, ısıtma lambası ve iç filtre olacak. Akvaryumu alın uygun ekipmanı beraber kararlaştırırız. Gereksiz bir şey satmasınlar.
 
Merhaba Hosbulduk. Sera Raffy P ve Raffy I almıstım.Sabah Akşam Aşağıdaki Programı uygulamam yeterli olur herhalde.

Teşekkürler.

6 cm boya kadar verilecek haftalık yem programı. Günde iki öğün, toplamı kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
3. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
6. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
7. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.
 
Su Isıtıcı olarak arkadaşım dennerle 25 watt verdi.Ancak 28 Derece'ye gelmesi 3 saat buldu.Kara'nın biraz aşağıda olması sebebiyle 11 cm kadar su doldurabiliyorum. Yatay olarak koymak zorunda kaldım.

şimdi icindeki bu bir şekilde slikonla yapıstırmıslar nasıl cıkarılı bilmiylrum.Ama Kaplumbapa adası veya bu akvaryum üzerine gene aynı olculerde bir cam diktorgen kuru alan yaptırmak iyi olur gibi geldi cok masraf olmaz ise.

Isıtma lambası olarak seffaf holojen lamba kullanıyorum.Birde Aliexpress'ten UVB lamba sipariş ettim gelecek inşallah. Onun dısında İç filtre ne olmalı mark model onu koyamadım daha.Ayrıca suyu cesmeden doldurup 2 gun beklitiyorım sonra dolduruyorum uygun mu ?

Su an Akvaryum Olculerim;
Uzunluk: 48.8CM
EN : 33.5
Yükselik : 25.5CM


42 litre sanırım toplam hacim.Bu ne kadar gider Kaplumbağım 1-2 aylık cok kucuk. 2 sene kullansam sonra değiştirim herhalde.
 
Yeni raffy P'lerde (üzerinde natural yazıyor) gıda boyasını kaldırdıkları için mineralin rengi değişmiş. Programı şöyle de yapabiliriz. Sabahları raffy P akşamları raffy I verirsiniz.

Buna paludaryum diyoruz küçük hayvan için uygun ama 7 cm kabuk boyu itibariyle derinliği olan bir akvaryum gerekiyor. Hacim 40 litre kadar su hacmi ise ortalama 16-17 litre civarı. Isıtıcı bu kadar su için uygun ama yüzey alan genişliği ısı kaybına neden olurken, sirkülasyon olmaması ısınmış suyun tüm paludaryuma dağılımını önlüyor. Geç ısınma sebebi bu.

Silikonla yapıştırılmışsa maket bıçağı ile silikon kesilip çıkarılır. Cam jileti ile de cam üstündeki kalıntılar traşlanıp kesilir. Bu alan biraz daha yukarıdan silikonlanıp. Bulunduğu köşeyi dışarısından mukavva kartonu uygun boyda kesip paket bandı ile yapıştırırsanız kaçış boşluğu için yeterli yükseklik elde edip suyu yükseltebilirsiniz.

Su olayı uygundur. İçindeki klor uçar. Arıtma cihazı kullanıyorsanız oradan doldurmanız daha iyi olur.

Yalnız şunu da belirteyim, bu paludaryumu hayvanın büyümesine bağlı olarak 4-5 ay kullanırsınız. Bu süre için iç filtre masrafı yapmaya değmez. Arkadaşlarınızda varsa 400 lt/h debiyi geçmeyen basit bir iç filtreyi geçici alıp kullanın. Maksat kirden ziyade sirkülasyon yapması. Daha güçlü debi hayvanı uçurur. Bunu da derinlik olmaması sebebiyle yatay kullanacaksınız.

Akvaryumda boyca uzunluk sağlıklı gelişmelerini sağlarken derinlik nefes tutabilme kapasitesini artırır ve akciğerlerini geliştirir. Sistem ne kadar iyi olursa büyüme hızı o oranda artar.

Hayvana 7 cm kabuk boyuna kadar titiz bakmak gerekiyor. Bu boydan itibaren yağ bağlayıp vücutlarını kullanmayı öğreniyor ve enerjilerini dengeli biçimde harcıyorlar. Yavrular büyüme yanında harekete de enerjilerini yoğun harcadıkları için bünyeleri zayıf oluyor. Üşümeleri durumunda kolayca akciğer enfeksiyonuna yakalanıyorlar. Yavrular için ölüm riski yüksektir.

Kaplumbağalar hastalığa yakalandığında boy uzamaları da duruyor enerji hastalığa harcanıyor.
 
Son düzenleme:
Çok sağolun değerli ve detaylı bilgilendirme için. Raffy p yiyor ancak RAffy I kurtcuk gibi olan yemiyor nedense ? Raffy p parcalayarak yiyor sabah 1 adet akşam 1 adet veriyorum az mı acaba ? Raffy p bazen elimle 2'ye bolup veriyorum.Bazen akşam'da yemiyor.Yani bilemedim besin konusunda hata mı yapıyorum.O zaman Dediğiniz gibi RAffy P sabah 2 adet Akşam'da raffy I 2 adet şeklinde vereyim.Bu akvaryum ile 4-5 ay gitmeesi baya az geldi bana ben sanki 8-10 cm 2 sene'de ulasır bu akvaryum ile kullanırm diye dusunmusdum.Acaba 100 lt'lik bir akvaryum omurluk olur mu? Cunku hedefim sadece 1 kaplumbağ yetirşirmek basarabilirsem olmez ise 4 yasındaki oğlum ile buyusun istiyorum :)

Bu Omurluk olur mu ? 1 KAplumba icin.


Su ic filtre uygun olur mu ?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayvanın boyu 5 cm varsa raffy P 2 stick gammarus 4 adet olsun. Gammarus bayat yada sıcaktan acılaşmışsa yemez. Stick yemi ikiye kırmak iyi olur bu dönem gagası tam sertleşmemiş, çene kasları yeterince kuvvetlenmemiştir. Yine de bir miktar gagasıyla kırması kas ve gagayı kuvvetlendirir.

Hayvan su içinde balık gibi yüzer. Bu paludaryumda su oranı az belli bir süre sonra sağlıklı yüzeceği alan kalmaz. Yüzmeden ziyade yürüyerek dolaşacaktır. Tabanda silis kum payı da var.

Normal gelişimde hayvan hasta değilse ayda 0.5-1 mm arası büyür. Standard üstü sistemde ve besin çeşitliliğinde yaşayan hayvan daha da hızlı büyür.

Normal düzendeki sistemde hayvan ilk sene 8-9 cm, 2. sene 12-13 cm boya ulaşabilir.

80*35*50h civarı ve 7 mm cam kalınlığında yada 100*35*50h civarı ve 8 mm cam kalınlığında hazır bir akvaryum 4 sene civarı çok rahat götürür. Sonrasında özel yapım ömürlük akvaryuma geçersiniz. Bu da 100*50*50h yada 60h minimum bazda olmak üzere daha büyük ölçülerde olabilir. Kabuğu kalınlaşıp sertleştiği için cama sert darbeler vuracaktır. Bu kuru alandan inerken karşı cama vurma ve/veya sudayken panik yaparsa diğer camlara da vurma sonucu camı çatlatmasına sebep olur. Verdiğim ölçüdeki ömürlük akvaryum 10 mm cam kalınlığı olmalı. Bu hem darbe karşısında sağlamlığını korur ve hem suyun hemde akvaryum üstü cam kuru alanın ağırlık ve basınçtan kasmasını önler.

Bu konuda benim akvaryum ve kuru alanın görsel resimleri var size fikir verir. 8 mm ve üstü cam kalınlığında akvaryumlarda akvaryum üstü cam kuru alan kullanılabilir.

Bir de salmonella taşıyorlar. Aslında her hayvanda var ama bu hayvanlar sucul ortamda yaşadıkları için bulaşı riski fazladır. Özellikle 7 yaş altı çocuklar için riskli. Onun için elleri iyi sabunlamak gerekiyor. Öncesi hayvanın sağlığı sonrasında yıkamak bizim sağlığımız için gerekli. Oğlunuz sizin gözetiminiz dışında temas etmemeli. Başlıca belirtisi yüksek ateş ve ishaldir. Bir de buharlaşmaya bağlı koku oluşumu rahatsızlık yapabileceği için çocuk odasından uzak bir odada olmalı.

Bir arkadaşımızın kocası temizlik sonrası ellerini yıkamadan birkaç aylık çocuğunu kucağına alma suretiyle bulaştırmıştı. Ondan dolayı 7 yaş altı çocuğu olan herkesi uyarıyorum.
 
Çok Sağolun hocam detaylı bilgilendirme icin.Onerilerinizi kesinlikle dikkate alacağım.Sadece sunu merak ettim 100*35*50h veya 80*35*50h akvaryum alrısam ısıtıcı 100 watt yeter sanırım 25 watt etkisiz kalacaktır galiba. ? İç Filtre içini temizliyor peki Dış filtre dedikleri ne icin gerekli ? Aşağıdaki listede ozellikle Marka Model oneriniz var mı ?

100 watt ısıcıtı ?
İç Filtre ?
Silis kum
Akvaryumun iç temel ekipmanları icin yeterli sanırım.

Yardımlarını icin cok teşekkür ederim.
 
Bu ölçülerdeki akvaryumları önermemin diğer bir sebebi ekipmanları da ömürlük akvaryuma göre alabilme. Bu sayede ikinci bir ekipman alma ihtiyacı olmaz.

Isıtıcı da jbl protemp kullanıyoruz. Bu kaliteli olması yanında tam batabiliyor, dış kısmında plastik koruyucu olduğu için hayvan yanmadan tutunabiliyor ve kabuk darbesinden koruyor. 200 W uygun olur. Bu ömürlükte verdiğim ölçüdeki akvaryumları da kaldırır.

İç filtrede 600-650 lt/h debili, hava kabarcığı veren bir model olsun. Bunu aynı zamanda ömürlük akvaryumda dış filtreye destek olarak suda uçuşan eski derileri toplamada kullanıyoruz. Çöp olmuyor.

Kumda vitasand marka sarı silis kum kullanıyoruz. Bu piyasadaki isimsiz kumlara göre yıkanıp sterilize ediliyor. Yine de kimyasal değmemiş küçük leğende 3-4 kiloluk partiler halinde el yakmayan sıcaklıkta suyu doldur boşalt yaparak tozdan arındırıyoruz. Akvaryuma alıyoruz. Yinede bir miktar bulanıklık olur. Bu filtre çekimi, bir miktar su alınıp temiz su ilave ederek azaltılır. Bir kısmı tabana oturur zamanla genel temizlikte bunları da bitiririz.

Uygun ölçüsü 0.5-1 mm arası. Poşette satılanları 0.7 mm büyük torbada satılanları 0.5 mm ölçüye sahip.

Kuru alanda turtle dock, exo terra marka turtlebank (çin malı dandik olanları var), turtle pier gibi hazır ürünler var. Yalnız dolara endeksli olduğu için fiyatları yüksek olabilir.

"Akvaryum ve paludaryum atölyesi" ile "kuru alan" konuları içinde arkadaşların el yapımı örnekleri var bunları inceleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst