Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Tamam teşekkürler.

Prizi aldık, birazdan ısıtıcıyı çalıştıracağım.

Dediğiniz gibi parça fiyatları çok pahalı. 3-4 parçası bozulsa, kırılsa o paraya bir fx6 daha alınır.

3 tane ipek yapraklı almıştım. Kaliteli olsun uzun ömürlü olsun diye de çok para vermiştim ama akvaryum düzenlemesinin kaplumbağaya ait olduğunu unutarak aldım. Sonrası tabii ki hüsran. Uzun ömürlü diye aldım ama 3 gün dayandı sanırım. Mango kökünüde bir köşeye atıp kuma gömüyor.

Kaplumbağa akvaryumunu bitirdiğimde bitkili akvaryum kurulumunu araştırıp çok güzel bir akvaryum daha kuracağım. Bitkili akvaryumda içindeki canlılar düzenleme yapamayacağı için çok rahat olucak.
 
8 cm kabuk boyunu geçtiklerinde bitkiden yana hayır beklemeyeceksin her şeyi söküp parçalıyorlar. Bunu öğrenmek bana da pahalıya maloldu.

Akvaryumda kaplumbağadan sonra en fazla gezinen şey köktür. Midye bile o kadar gezinmez. Midyede güzeldir ama 24 derece üstünde yaşamıyorlar. Yazın 30 dereceleri geçiyor su ısısı.

Bitkili akvaryumda tabana taş kaya atıp bir de arap saçı yosundan alırsan taban yeşile döner o vakit karides alacaksın. Bir petshopta görmüştüm. Karidesler bahçıvan gibi aralarındaki artıkları temizleyip işliyordu. Bir de akvaryumda hareket olsun diye neon balığı atmışlar. Bu hayvanda fosforlu şeritler var loş ışıkta güzel parlıyorlardı.
 
Teşekkürler.

Bazı yerlerde bazı karides türlerinin neon balıklar yüzünden streslenip akvaryumdan atlıyıp öldüklerini okumuştum. Daha detaylı araştıracağım ama. Karidesler kesinlikle olacak zaten. Yosunları ve ölmüş bitkileri yiyorlar ve akvaryumu tertemiz yapıyorlar.

Ben tabanı komple monte carlo yapıp ağaca benzer bir kök yerleştirip kökün üzerinede uygun bir moss yerleştireceğim.

Tabii ki önce kaplumbağayı mutlu etmem lazım. Yeni akvaryumda kaplumbağa hariç bir eksik kalmadı.

Akvaryum yine simsiyah oldu. Akvaryum uzadıkça görselli arka fonların kalitesi düştüğü için 150cm satmıyorlar. Ben de yine siyah fon aldım. Kendinden yapışkanlı bir fondu ve düzgün yapıştıramadığımız için yine hava boşlukları oluştu. Akvaryum su doluyken hareket etmediği için öyle kalıcak. Arta kalan siyah fonu kuru alandada kullandım kablo gözükmesin diye. Daha sonra oraya koyu ağaç temalı bir fon yapıştıracağım.

Bir de arıtma suyun hortumu çıkmış biz uyurken. Mutfağıda su basmıştı dün. Hem sevindim hem üzüldüm çünkü akvaryumun tamamen dolmasına 10cm kalmış ve eğer o hortum çıkmasaydı akvaryum taşıp odayı su basacaktı.
 
Geçmiş olsun odayı bassaydı taban komple kalkardı. Mutfağın hiç değilse yerler seramik. Mutfağı alt dolaplarını iyi sil kabarma yapmasın.

Ben akvaryumu doldururken hortum vantuzdan kurtulup yeri ıslattı kış vakti halıyı kurutma bir dert, yerleri sildim ama bir miktar parke açıldı. Akvaryum sabit olduğu için onun altı ne alemde bilmiyorum.

Neonların öyle bir etkisi olduğunu bilmiyordum orada akvaryumu görünce hoşuma gitmişti. Gerçi karidesleri izlemekten balıklarla ilgilenmiyorsun.
 
Neonlarla karidesler birlikte beslenebiliyor ama karidesin saklanabileceği alanlar lazım ve akvaryum eğer 50-60L olursa yine streslendirebiliyor.

Co2 pahalılığından dolayı ben de 60-80L arası düşünüyorum.

Ben bir sorun olur diye havlu sıkıştırmıştım dolaba. Dolabın zemine bastığı kısmıda sökmüştüm. O yüzden kuruma süresi hariç bir sıkıntı yaratmadı. Satan adam 24 saatte 300L su verir demişti 8 satte yere dökülenleri saymazsak 350 litre doldurdu. Ben bilseydim kesinlikle gece açık bırakmazdım.

1 hafta kaplumbağayı görememiştim şimdi baktımda hayvanın rengi açılmış. Deri atıyor şu an. Yeni akvaryumundan habersiz tabi. Yarın sabah yola çıkıyoruz kaplumbağayla yine aynı kutuda olucak. Bugün kökde kaşınırken gördüm o yüzden kökü gider gitmez hazırlayacağım.
 
İyi yolculuklar, şimdiden hayırlı olsun kapluşa. Hayvan akvaryuma girince ne oldum delisi olacak!
 
Teşekkürler. Akvaryuma girince beni tanımaz oldu zaten parmağama gelmedi bile. Ama sabah açken görücez tanıyormu tanımıyormu :). Direk akvaryum tabanını koklamaya başladı kumda koşarak. Sonra dereceye güzel bir pençe atarak kuma gömdü. Uyuması için tünek yaptım ama dipte uyuyor.

Isıtıcıyı 28e ayarlamıştım ama algılayamamış hacimden dolayı 30-31 dereceydi akvaryum. 26ya çektim ısıtıcıyı. Akvaryum biraz kokuyordu ve filtrenin plastik boruları, camlar kaygandı. Ben su fazla sıcaktı diye olduğunu düşünüyorum diğer akvaryumda da ilk kurulumda olmuştu. Suda hafif kumun bulanıklılığıda var. O da benim 55kg kumu detaylı yıkamama isteğimden olmuştur.

İç filtrenin pervanesini değiştirince düzeldi. Bulanıklılık gider 2-3 güne galiba.

Kuru alana koydum girişi-çıkışı öğrensin diye. Çıkışı bulana kadar tüm camlara kafa attı tırmandı sonra acıdım parmağımla yolu gösterdim güzel bir atlayış yaptı. 1 mandallı 1 deveboynu var şu an. Diğer mandallının duyunu değiştirip kablosunu su geçirmez sertifikalı taktıracağım. Bu hafta içi yaptırırım.

Dış filtrenin emiş hortumu kıvrılmıştı onu ayarlıyim derken mobilyayı, elektrik aletlerini su bastı. Musluksuz olduğu için hortum çıkınca direk suyu boşalttı. Tüm fişlerin su geçirmez sertifikası olduğu için (priz dahil) ucuz yırttım. Sabah 1-2 resmini çekerim akvaryum durumunun. Her şey bittiğinde akvaryum tanıtımına koymak istiyorum.
 
Kaplumbağa çok rahat kuru alana çıkabiliyor. Şu an beni gördüğünde kuru alandan suya atlıyor ama yakında alışır. Rampanın yakınında takılıyor. Sonuçta akvaryum ve akvaryumun bulunduğu yer değişti.

Sudaki koku azalıyor. Bulanıklılık biraz var. Su 29 derece yavaş yavaş düşüyor. Eğer bulanıklılık 1 hafta içerisinde gitmezse ne yapmalıyım? Yarısını yeni su ya da jbl clynol mu almalıyım?

Deveboynuna da ısıtma lambası taktım. Diğer mandallıyı yaptırana kadar uvbsi yanmıyıcak.

Suyun yüzeyinde çok fazla pislik vardı. Yüzey filtresini taktım ve 5dk da hepsi gitti. Bu eheim skim up 350 çok iyi bir yüzey filtresi. Bir tane daha alıcaktım ama dış filtrenin su çıkışı yüzeydeki tüm pislikleri karşı cama yolluyordu. Oraya 1 tane takınca hepsi temizlendi.

Resimler, boydanda çekicektim ama perdeler daha takılmadı güneş yansıtma yapıyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yeni ortama girince merak ön plana geçer. Bir iki gün akvaryumu inceler. Dipte durması bir parça tedirginlikten, ortama alışsın hoşuna giden uyuma yerini bulur. Akvaryum içi keşfi bitince kuru alana geçer. Lambayı rampaya yakın koy. Işık ısı algısı ile kendi kendine çıkıp iner.

Jbl, eheim gibi kaliteli ısıtıcılar diğer ısıtıcılara göre olduğundan fazla suyu ısıtır. Diğer ısıtıcılar 1 W = 1 litre olarak hesaplanırken bu ısıtıcılar biraz daha fazlasını ısıtıyor. Onun için derece ile ayar yapmak doğru netice verir. Akvaryum uzun olduğu için her iki ön köşeye birer derece koymak iyi olur.

Pervanenin uyması iyi olmuş yeni filtreden kurtarmış oldun.

Kuru alanı komple mi siyah fon ile kapadın? Bu da iyi olmaz çıktığında çevreye hakim olmak ister. Çevreyi görmez ise tedirginliği üstünden atamaz.

Geçmiş olsun. İlla ki bir şekilde su yere dökülüyor. Pis su dökülmesin de o koku yapıyor işte.

Kayganlığı yapan diatom alg dediğimiz kahverengi alg. Alg normalde yosun demek yosuna yosun dediğimiz için bu diatom alge de kısaca alg diyoruz.

Daha hayvan girmeden kayganlaşması enteresan başlıca sebebi gıda artıkları ve hayvan dışkısıdır. Akvaryum gün ışığı alsın ama doğrudan güneş görmesin. Güneş ve su ısısı da etkendir. Vitamin damlalarda coşturucu etki yapar. Kum değilde suyun bir etkisi olabilir mi diye düşünüyorum.

Akvaryum tanıtımına koyman iyi olur. Böylece diğer arkadaşlar kaplumbağa akvaryumunun nasıl olması gerektiğini görür.
 
Tamam teşekkürler.

Hayır, kuru alanın sadece arkası siyah fon. İki köşede de sera cam derece var.

Alg güneşten olabilir belki. Tüm camlar kapalıydı ve perdeler yoktu.

Sizinle aynı yazmışız yazınızın üstünde fotoğraflar var.
 
Bulanıklık gider. Su daha dengeye gelmedi. Birazı tabana oturacak, kalanını dış filtre halledecek. O kadar aman aman bir bulanıklık gözükmüyor.

Uvb'nin acelesi yok. Kışa doğru daha çok lazım oluyor.

Eheim skimmer güzel alettir. Ben alıp kullanmaya üşendim. Aslında gerekli bir ürün. Kaplumbağa derileri yüzeye çıktı mı cama yapışıyor. Bulaşık süngeri ile zor çıkarıyorsun.

Kuru alanda eleman öyle bir duruyor ki sanki buranın ağası, sahibi benim der gibi. Durumu idrak etmiş.
 
Tamam teşekkürler. Akvaryumun oturmasını bekliyim dediğiniz gibi.

Kuru alana artık kendisi çıkıyor. Çok rahat çıkıyor. Bugün 4-5 kez çıkıp her çıktığında 15-30dk durup indi. Ama hep rampanın bitimine yakın durdu ortaya ya da en uca gitmedi. Tedirginliği geçince keşif yapar.

Rampanın suya batan kısmına oturuyor ya da tutunuyor. Bu geceki yerini buldu galiba.
 
Daha ortama alışmadığı için suya en hızlı atlayacağı konumu almış. Biraz alışsın senden tehlike gelmeyeceğini anlasın biraz daha rahat davranır. Zorunlu olmadıkça eline alma. Strese girdikleri nokta bu.
 
Tamam teşekkürler.

Hava motorunuda taktım dış filtre su emişinin yanına. Orada hareketlilik sağlaması ve oksijen vermesi açısından. Kaplumbağa 1 kez ısırıp hava hortumunu yerinden çıkardı tekrar taktım. Artık ilgisini çekmiyor sanırım daha oraya gitmiyor.

Bulanıklılık azalıyor ama çok az gitmiş. 1 hafta sürebilir belki bulanıklılık.

Kuru alanı 33 derece gösterdi. Sabah 8:30 da uyandığımda onu rampaya çıkarken gördüm. 10dk kuru alanın rampaya yakın yerinde durup suya döndü.
 
Bulanıklık biraz daha sürebilir akvaryum uzun. Sirkülasyon bulanık suyu filtreye getirdikçe temizlenip çıkacak.

Kökü atınca akvaryumun yavanlığı bir parça azalır. Bitkileri haşat etmeseler bitki esas güzelliği sağlıyor da,bunların elinde kuru çalıya dönüyor.

Bir tane tatlı tabağı çapında nazar boncuğu atabilirsin. Ben almıştım. Güzel duruyor. Tabi üstünü kumla kapladıkları için arada bir üstünü temizliyorsun.

Derecelerin alt ucu tabandan 6-7 cm yukarıda olacak şekilde konumlandır, soğuk su yoğun olduğu için tabana çöker. Suyun doğru ısısını o şekilde daha iyi tesbit edersin.

Aman ilgisini kaybetsin, kafayı takarsa hiç bırakmaz ısırmayı.

Hayvan seni yokladığı için kuru alana çıkmayıp temkinli davranıyordur sen yokken çıkıyor olabilir. Oda buhar altında kalmasa kapıyı kapa diyeceğim o vakit daha rahat hareket eder.
 
Tamam teşekkürler.

Ben zaten o kata sadece uyumak için çıkıyorum. Daha tam anlamıyla yerleşmedik. Uyandığımda o kat komple boş oluyor.

Ben dekor sevmiyorum zaten hava hortumunu bile istemeyerek taktım. 1-2 dekor görücem diye ekstra temizlik yapmak kötü. Kök yeterli gelir kaplumbağaya. Büyük zaten ama akvaryumda kaybolabilir.

Yüzey filtresini aldığımdan beri kablosunu ısırıyor. 5-6 ay oldu hala daha ısırma isteği bitmedi. Yüzey filtresinin kablosunun suya girmesi zorunlu olduğundan kalın tutmuşlar kabloyu iyi ki. Yoksa şu ana kadar kablo falan kalmazdı. Yem artığı vs de birikmiyor ama inat işte.

Dereceyide ayarlarım dediğiniz gibi.

Jbl clynol alıp döksem bulanıklılık süresi azalırmı acaba? Eğer akvaryum suyuna zararı yoksa ve bulanıklılığı hızlıca götürebiliyorsa alabilirim.
 
Hayvan sürekli kafaya taktıysa aleti istemiyor demekki rahatsız eden her şeye kurtulana kadar tepki verir, gücü yeteni söker yada kaldırıp bir tarafa atar.

Clynol kimyasal kaynaklı bulanıklıklarda etkilidir. Kum tozunda işe yaramaz.
 
Tamam teşekkürler.

Yüzeye çıkan tozumsu yem artıklarını filtre içine çektiği için kokusunu alıyor olabilir ve filtreyi belki büyük bir yem sanıyor olabilir. Ne düşündüğünü anlamak güç ama ufak bir filtre ve 350L/h onu rahatsız edicek bir filtre değil.

Rampanın arkadaki cam yüzeyinide ısırıyordu. Silikon vs yok ama taşlar dikkatini çekmiştir belki.

Bugün dikkatimi kaplumbağanın siyah fona bakması çekti. Orada ayna etkisi yaratıyor ve 1 kaplumbağa daha görmüş gibi oluyor. Onu şimdi sökücem yarın belki tedirginliği geçer.


Dediğim gibi oldu, tedirginliği geçti. Çıkardıktan 1 saat sonra çıktı kuru alanına. Şu an güneşleniyor kendimi göstermiyorum suya atlamasın diye.
 
Kuru alanda çevreyi kontrol edebildiği, ortama hakim olduğu sürece rahat edecek ve çıkacaktır.

Sirkülasyon yada kokudan değil. Bütünüyle yer kapladığı için istemiyor. Bu hayvanlar ferahlığı seviyor. Rahatsız olduğu herşey bunlara batar.
 
Geri
Üst