Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Dalga motorunun şekli değişikmiş. Mini fana benziyor.

Videodaki düzende dış filtrenin su çıkış borusu arka cama doğru ve su emişe dönükse gelen su, su emişten çekilir. Su emişten kurtulan su ise ön cama doğru dönerken yavaşlar. Dalga motorunu bu noktaya koyarsak su sirkülasyonu hızlanır.

Su çıkış borusu ön cama dönükse ve boru ucu açıksa (bu şekilde sirkülasyon daha kuvvetli oluyor) o zaman su çıkış tarafına ve sirkülasyon yönüne doğru öne takacaksın. İkisi aynı anda pis suyu ve kiri su emişe doğru itecek. Pervanenin oynar başlıklı olması güzel. Yalnız çokta aşağı eğme. Hayvan dipte gezinirken rahatsız olmasın.

Gece durdurabilirsin hem ekstra elektrik yakmaz. Hemde hayvan uyuduğu için dışkılama sorunu yoktur.

Su içindeki kuru alanda her yeri açık olduğu için (turtle bank gibi) suya atlar ama akvaryum üstünde tek çıkış var ve suya girmek için mesafe uzundur. Bu da tedirginlik nedenidir. Hangi boyda olursa olsun, en alışık hayvan bile suya kaçar. Duran hayvan bile hareket gördüğünde hareket etmesede arka ayaklarını yere takıp bacak kaslarını gererek bekler. Tehdit görürse fırlayıp gider. İsimlerindeki slider kelimesi buradan gelir. Kayarak indikleri için bu ismi almışlardır.

Kökü ne kadar kaynatsakta bir miktar salınım olacaktır. Özsu bitince su emmeye başlar. Sıkı liflilerde bu geç olur. Zamanla emilen su ile lifler genişler, çürüme başlar. Tabi bu yıllar sonra olacak hadise.

Kökün her yüzeyini çevirerek koyup bak. Hayvanın kaşınmasına en uygun duruş hangi şekilde ise o şekilde koy. Gerçi hayvan onu 40 defa döndürür. Dereceyi bile yamultmuş çapraz duruyor.
 
Tamam teşekkürler.

Evet su çıkışı açık, yani jbl yağmurlama diye bir parça koymuş onu taktım. Orada 570L/h iç filtre, 350L/h yüzey filtresi ve 1900L/h su çıkışı var. Hepsi aynı yön ve toplam 2820L/h debi yapıyor. Karşı camda ise su emiş ve dalga motoru var. Kirler çok düzgün sirkülasyon oluyor ve su temizleniyordu.

Sizin dediğiniz ise benim ilk resimde attığım konum galiba. Orada su çıkış ve dalga motoru aynı yöndeydi, bunda zıt yönde. Yarın su çıkışı ön cama yönlendirip dalgayıda ön cama koyup karşıya yönlendirip tekrar değiştireyim o zaman.

Kaplumbağa şu an durmuş olan dalga motoruna tutunup uyuyor. Umarım dalga motoru çalışacağı zaman orada olmaz. Koruma plastiği var ama tırnağını içeri soktuysa çalıştığında kırılabilir.

Kökü koyduğumda kokladı, ısırdı sonra hiç ellemedi kuru alanda takıldı. Dereceyle geceleri güreşip ses çıkartıp uyandırıyor beni zaten.
 
Hepsinin sirkülasyon yönü aynı hizada olacak şekilde ayarlarsın. Kiri en güzel hangi açıdan sirküle ediyorsa dalga motorunu da oraya konumlandırırsın.

Yağmurlama dediğin yandan delikli boru ise ona şelale aparatı diyoruz. Bu borunun ön ucu açık olunca çıkan su bu deliklere de çarparak boru içinde de hava kabarcığı yapıp suyu dışarı atıyor. Yani su hem buradan oksijenleniyor. Hemde ön uçtan akan su akvaryuma dökülürken kabarcık yapıyor.

Pervane plastik devreye girdiğinde hayvan tepki verip uzaklaşır. Tırnakları o kadar zayıf değildir.

Ortam karanlıksa uyuma amaçlı dereceye tutunmak istiyor olabilir. Veya uyandığı sıra yüzerken çarpıyor olabilir.

Tünek biraz aşağıda kalmış. Vantuzların üst ucu su yüzeyi hizasında olacak şekilde yukarı kaldırıp bir ucunu ön köşede yan cama doğru yasla. Hayvanın boyu kadar bir mesafe su içine kısa cama bir tane vantuz yapıştır. Tutunurken bir ayağını buna basıp destek alıyorlar. Akvaryum köşelerinde durmayı ayrı bir seviyorlar. Bu boruyu iki haftada bir çıkarıp temizle içine kir doluyor.
 
Tamam teşekkürler.

Şu an su boşaltımı yapıyorum.

Kitapçıkta yağmurlama yazmışlar resmini atıyorum

https://imgyukle.com/i/5QGHio

Normalde bunlar su içerisinde boşaltım yaptığım için havaya çıktılar.


Yüzey filtresinin fişini çektiğimde su yüzeyinde kabarcıklar oluştu. Taktığımda gidiyorlar.

Yüzey filtresi yokken maşrapa ile su yüzeyindeki kabarcıkları temizliyordum.
 
Sen yassı ucu diyorsun. Diğer filtrelerde son borunun yanında delikler olur. Uçtaki tapa kapatıldığında bu deliklerden su akar. Buna şelale boru diyoruz.

Aslında bunlar havada dursa suya giren oksijen kabarcık yoluyla fazla olur. Ama rampanın su içindeki seviyesi düşerse bu seferde hayvan çıkamaz.

Yüzey filtresi bir miktar havada çeker bunu bırakmıştır. Suyu temizlerken bu ve iç filtre de kirlenmişse onları da temizle. İç filtre kum tozu dolmuştur muhtemel.
 
Tamam teşekkürler.

Onun ucunda 2 tane uzatma borusu var 1ini çıkarırsam suyu dışarıdan veriyor ama o zamanda aşırı ses çıkarıyor.

Bu yüzden hava motoru kullanıyorum zaten o yeter suyun dalgalanması için dalga motoruda var zaten.

Su şu an dolum aşamasında 12ye kadar domuş olur sanırım. Umarım bulanıklılık azalır su dolunca.
 
Suyu yarı yarıya boşaltma ve doldurma işlemi yaklaşık 5 saat sürdü. Sudaki bulanıklılık yaklaşık %30 - %25 azaldı. 2 hafta sonra tekrar 3/1.5 su değişimi yapacağım. Daha sonrasında ise her 2 haftada bir 3/1 su değişimi yapacağım.
 
Suyu kumu karıştırdıktan sonra aldın değil mi? Akvaryum büyük her su değişiminde bunu yap toz alına alına bitsin. Toz gittikten sonra suyu yukarıdan kovayla da devirsen bulanıklık olmaz.
 
Hayır öyle yapmamıştım. Dalga motoru dibi havalandırıyor ve hem dipteki tozu hemde artıkları su üzerine çıkartıyor ve böylece su emiş borusu bunları çekiyor.

2 hafta sonra dediğinizi de uygularım daha fazla toz gider.

İç filtreyede elyaf koydum şu an %50 azalma var.

Eğer dalga motoru akşamda çalışsaydı 1 haftaya biterdi ama sanırım 2 hafta sonra %50 su değişimiyle beraber bu çamurumsu görüntüden kurtulacağım.

Kökünü hiç kullanmadı. Dikkatini bile çekmiyor artık. Aynı yerde kök. Umarım yakında kullanır.

Kaplumbağa kuru alana çıkıyor 1 dakika duruyor ve atlıyor. Bunu birkaç kez yaptı. Oyunmu yapıyor yoksa etrafamı bakıyor anlamadım. Benden başka kimse yok zaten odada ve televizyonda kapalı.

Şu an tüneğine tutunmuş etrafa bakıyor. Siz fazla yukarıda yazmışsınız ama gayet memnun duruyor. Resmini çektim atıyorum (uzaktan çektiğim için net değil)



Dün su değişimi gece 1 40 a kadar sürdüğü için fazla uyuyamadı dipte uyuyor şimdi. Su dolarken ışıklar kapalıydı ama su sesinden uyuyamadı sanırım. Bugün erken yatırayim bir daha su değişimini geç yapmam.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tedirgin edecek kadar yakın duruyorsan kuru alanda fazla durmaz. Malum temizlik vs. akvaryum ile çok uğraştın.

Tüneği boş bir köşeye yasla. Öyle ortada durmasın. Tahta çerçeve hayvanın görüş alanını kapamış. İmkan varsa suyu biraz azaltıp görüş hizasını aç. Tutunurken çevreyi de seyretsin.
 
Cem bey 2 günde 3 kere şalter attı sanırım. Ups mi almamız lazım bu durum için?
 
Bu ısıtıcı devreye girdiğinde mi oldu yada o civarlarda gücü olan başka ekipman varsa o mu?

Ekipmanların toplam wattı ne kadar? Sigorta kaç amper?

Çoklu prizi sigortalı almıştın diye hatırlıyorum o attı mı hiç?
 
Kattaki kurutma makinası çalıştırıldığından beri oluşuyor.

Çoklu priz sigortalı değilmiş akım koruyuculuymuş ve çocuk kilitliymiş.

Elektrikçiyle konuştuk. Şalterin atmaması için daha güçlüsü takılacak ve kaçak akım röleside takılacak. Ayriyetten akvaryumun güç aldığı fiş yeri daha kalını ve güçlüsü takılacak.
 
Güzel olur. Yalnız elemana duvar içi kablo kalınlığının yeterli olup olmadığını sor. Ona göre daha büyüğünü taksın.
 
Kaçak akım rölesi ve akım koruyucu priz olduğuna göre güç kaynağına gerek yok. Ekipman güçlü elektrik kesilse dahi ups aküsü 10 dakika bile çalıştırmaz. Hemen biter.

Akım korumada sigorta olur. Prizin yan tarafında kırmızı yada siyah renk yuvaklak düğme gibi birşey. Sigorta attığında bu dışarı atıp elektriği keser. Basıp yerine oturtunca devreye girer. Bazılarının üzerinde fuse diye yazı olur.
 
Cvp: Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Evet tuşlu düğme var. Orası hiç kapanmadı direk şalter attı. Akvaryum değilde diğer aletler yapmıştır çünkü diğer aletler çalışmıyorken böyle bir durum yaşanmadı.

İşinden anlayan birisi zaten yıllardır aynı kişiye yaptırıyoruz elektrik işlerini. Benim mandallıların içinide o değiştirmişti. Bi ara bana 2li spot yuvasıda yapmıştı duvara monteliyordum kaplumbağa ısınıyordu kuru alanda.

Ups keşke 8-12 saatlik elektrik kesintilerine bile dayanabilecek güçte olsa ama 10 dakikalık çalışma için o kadar para vermek çok saçma. Ben upsyi elektrik gittiğinde internet çalışsın diye de almak istiyordum ama fiyatları görünce vazgeçtim.
 
Tıbbi cihazlarda kullanılanlar var ama binlerce dolardır. Jenaratör alsan dışarı atacaksın gürültüsünden durulmaz onunda.
 
Cvp: Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Cem bey sudaki bulanıklılık hâlâ gitmedi. 5 gündür iç filtre elyafla beraber çalışıyordu bugün açtım ve elyaf bembeyazdı. Sadece çok az kum vardı bunuda kaplumbağa havalandırarak iç filtreye kum çektirdiği için olmuştur.

Bugün sirkülasyonu tamamen değiştirdim. Bir kaç gün daha bekliyeceğim ama bu durum artık çok sıkıntı veriyor. Hem akvaryumun %40ı kuru alandan dolayı karanlık kalıyor hem de bulanıklılıktan dolayı akvaryum gözükmüyor.

Karşıdan bakınca akvaryum net bir şekilde gözüküyor çok az sisli ama yandan bakınca karşıyı bile zar zor görüyorum. Akvaryumu kuralı ne kadar oldu hatırlamıyorum bile ama bu illet gitmedi. Su değişimi haricinde farklı bir öneriniz varmıdır?

Bu ürünü alıp iç filtreye koysam bulanıklılığı geçirir mi?



Böyle bir video var atakanpetshop yayınlamış. Bunu yapabiliyorsa benim akvaryumuda temizler ama iç filtrede işe yararmı bilemiyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Senin bu bulanıklık sıkıntının ötesine geçti normalde 3 günü geçmeden berraklaşması lazımdı. Toz yoğunluğu çok aşırı var. Yere bile inmiyor.

Bu bizim kullandığımız elyafın topak hali. Farklı birşey değil.

Bu işe yapacağın her su çekişte kumu karıştırıp suyu almak. Hatta o su bitince bir iki defa şebeke suyunda 1/3 oranda ekleyip yine kumu karıştırıp havalandırarak çekmek. En son filtre suyunu koyacaksın. O kadar kumu çıkarıp dışarda yıkamak olmaz. Uğraşılmaz. Kire çözüm var ama toza yok.

Belki çözüm olabilir dersek. Dış filtreye herşeyi çıkarıp komple elyaf koyup çalıştırmak ama o kadar elyafa da yazık. Sadece su giriş tarafı ilk sepete yüklesen belki çare olur. Öbür türlü yukarıda anlattığım gibi olacak.
 
Cvp: Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Diğer akvaryumu kurduğumda hiç böyle birşey olmamıştı. Ben de sanıyordum ki akvaryumu kurunca süper berrak bir su olacak. Sonuçta su arıtma, dış filtre malzemeleri en kalitelisinden, dış filtre en kalitelisi ama sonuç bu.

Dış filtreyi açmak hiç istemiyorum. Hortumlar musluksuz olduğu için açtığım anda su boşalıcak ve eğer su emişi çıkarmazsam 3000L hızında su aşağıya boşalıcak (bunu deneyimlemiştim hortumu kısaltırken).

Herkese bakıyorum, tüm videolara, tüm forumlara. Adam 2 iç filtre ile 140cmlik (420L) akvaryumdaki silis kum bulanıklılığını 3 günde bitirmiş.

Haftasonu tekrar su değişimi yapacağım o zaman. Bu sefer kumu karıştırıp çekeceğim. 3/2 çekeceğim bu sefer.

Benim anlamadığım elyaf tozları hiç çekmiyor galiba çünkü iç filtre elyafı bembeyazdı. Jbl symec aldım birde serayı kullanmadım jbl daha sıkı lifli diye ama çekemiyor tozları.

Sirkülasyon yönünüde değiştirdim. Su değişiminide yapacağım. Bakalım bundan sonra ne olacak. En son çare akvaryumcu çağırabilirim.


Birde kaplumbağa cam köşelerindeki silikonları ısırıyor. Bu sıkıntı oluştururmu? Yemeyi başarırsa hayati tehlikesi olur mu?
 
Geri
Üst