Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Cem bey merhaba tekrardan.

Sudaki eşyalar çok kaygan ve su biraz kokuyor. Diğer akvaryumu ilk kurduğumdada bu koku vardı ama diğer akvaryum artık hiç kokmuyordu ve kayganlık %80 gitmişti.

Bu durum gerekli bakteriler üreyince geçebilir sanırım? Bakteriler 1 ayda ürüyor diye biliyorum. 1 ay sürecek galiba bu.

Bugün kuru alanda gördüm kaplumbağayı. Seslenerek yaklaştım o da bana yaklaştı sonra arkasını dönüp suya girdi. O sırada plakaların fazlasıyla açıldığını gördüm. Çeksem çıkacak gibi ama kaplumbağayı streslendirmek istemiyorum. Kendisi çıkarabililir değil mi? Haftaiçi kökü akvaryuma koyacağım ve rahatça kaşınabilecek. Arka taraftaki plakalar öyleydi. Önleri net göremedim.

Kaplumbağayı oradan çıkarabileceğimi düşünemiyorum. Kuru alanın altına girince almak imkansız oluyor ve çok hızlı. Kumları ortaya toplayarak siper yapmış sanki kendisine. Akvaryuma bakınca kaplumbağayı göremeyip endişelenmiştim meğersem kum dağının arkasındaymış.

Deri değişiminede devam ediyor.

2-3 hafta içerisinde çıkaramazsa ben çıkarırım. O zamana kadar alışmış olur.

Gizli gizli baktım çıkmış yine kuru alana. Beni görünce atlamasa kabuğunu kaşırdım.
 
O kayganlık yani algin yeni konmuş suda olmaması gerekir. Bu bir şekilde bulaşmış ve yayılmaya devam ediyor. Bu böyle giderse komple temizleyip suyu yenilemek gerekiyor. Şu durumda yapacağın camları bulaşık süngerinin yeşil kısmıyla komple geçip silmek, suya çıkan algi filtre çekip alır. Cam üstünde yada diğer malzemelerin üzerinde durdukça çoğalmaya devam edecektir.

Plaka açılmaları varsa onları çıkar. Hayvan strese girebilir ama üzerinde durdukça kaşıntı yapar. Dökülen plakaları akvaryumdan çıkarırken de zorlanırsın. Hayvan rahatlasın.

Kabuğu kaşıma işini hayvan suda iken yaparsan rahatsızlık duymaz tersine hoşuna da gider ama elin yetişebilecek mi o problem. Bunu yaparkende fazla bastırmadan yapıyoruz. Yani hayvan havaya ihtiyaç duyduğunda sıyrılıp su yüzeyine çıkabilsin.
 
Cem bey camlar kaygan değil. Ne su içerisindeki filtreler, ne ısıtıcı ne de cam derece. Kaygan olanlar sadece vantuzlar ve resmini attığım hava kabarcığı veren hortum. Suyun dibine girip kokluyınca tarif edemediğim hafif bir koku var. Tekrar baktımda kayganlığı abartmışım. Ben sadece hava kabarcığı veren şeyi ellemiştim yerinden çıkmış diye o çok kaygan.

Camlar kaygan olmasada dediğiniz gibi üstünden geçtim yeşil kısmıyla.

Kaplumbağa bugün uyusun, yarın bakarım.

https://imgyukle.com/i/x0Pm41


Her şeyi 0 aldığım için dışarıdan girmesi imkansız gibi birşey.

Bulanıklılık devam ediyor. Dalga motoru al derseniz hemen alayım. Akvaryum.com gereksiz dedi ama sirkülasyonun iyi olması açısından almalıyım sanırım. Rampa üst sirkülasyonun %50sini savuruyor zaten.
 
Dalga motorunu tabanda kir birikmesi olursa al bence. O durumda sirkülasyon yetersiz kalacağı için kir havalanmaz öbek öbek birikir. Akvaryum büyük olduğu için bulanık kalma süresi uzar. Bir de bu daha ilk kurulum sonrasında bu hale gelmez.

Vantuzlar genelde ilk kaygan hale gelen ürün bunları ayda bir iki defa çıkarıp yıkamak iyi olur. Daha doğrusu kayganlık hissettiğin herşeyde ekipmanlarda dahil hemen söküp yıkaman iyi olur. Bu zıkkım her yere yayılıyor.

İç filtre süngerini de haftada bir kontrol et. Kir dolduğunda süngerde mayalanmaya başlıyor. Bu da bakteri oluşturuyor.

O saç gibi şey nedir?
 
Tamam teşekkürler.

Onlar hava kabarcıkları. Aralıksız çıktığı için fotoğrafta ip gibi durmuş. Siyah değişik dokulu bir boru ve içerisinde yüzlerce ufak delik var.

Bu bulanıklılık işi çok kötü oldu. Akvaryumun zevkini çıkaramıyorum resmen.

4 günde 15L su buharlaştı. En azından buharlaşınca taze su koyuyorum ve belki bu sayede bulanıklılık daha kısa sürer.
 
Buharlaşma ile değilde kısmi su alıp yeni su koyarak bulanıklığı azaltabilirsin.

İç filtreye de elyaf koy o tozları elyaf tutar. 2 günde bir çıkarıp temizle. Çıkarırken hazneye poşet geçir tozu suya tekrar salmasın.

Dış filtrede çalışıyor değil mi?

Kaç gün oldu kurulalı?
 
1 hafta oldu. Dış filtre aralıksız çalışıyor.

Sepetler böyle,

1. Sepet jbl micromec>sünger
2. Sepet elyaf>carbon zeo>elyaf>phosguard>elyaf
3. Sepet elyaf>reçine(adını unuttum)>elyaf
4. Sepet elyaf>carbon zeo>elyaf
5. Sepet elyaf>substrat pro>elyaf
5,5. Sepet sünger

Dediğiniz gibi iç filtreye elyaf koyarım.
 
Percell water resin.

Şimdiye geçmesi lazımdı. Muhtemel yıkamada tozu tam alamadın. Gerçi ne kadar yıkasakta toz tam anlamıyla gitmiyor.

Hayvanda tabana çökenleri sürekli eşelenip havalandırıyor olmalı.

İlk birkaç temizlikte kumu karıştıra karıştıra suyu alıyoruz. Tozlar bu şekilde temizlenip kum dengeye geliyor.
 
Gerçekten çok özensiz temizledim. Bu kadar bulanıklılık olacağını bilseydim daha iyi temizlerdim. 55kg gözüme çok geldiği için özenme isteği olmadı. Tamamen benim uyuşukluğum.

Haftasonu %50 değişim yapacağım. Ya da 150L değişim yaparım.

Kabuğuna baktım, plakalar belli oluyor ama çıkacak gibi değiller. Zorlarsam kanatabilir. Biraz daha açılmasını beklemem gerek.


Bu bulanıklılık kaplumbağama zarar vermez değil mi?
 
Hayvan rahat yüzüyor ve gözlerini ovuşturma hareketi yapmıyorsa sıkıntı olmaz.
 
Tamam teşekkürler. Amonyak alarmıda sarı(normal)dan yeşil(alert)e döndü.

Sarı 0.02 ve aşağısı, yeşil 0.05 yazıyor.

Diğerleri ise

Açık mavi Alarm 0.2
Mavi Toxic 0.5

Yeşil olması normal sanırım kaplumbağa sonuçta akvaryum boşken sarıydı. Ama açık maviye dönünce endişelenmek lazım sanırım. Mavide amonyak patlaması galiba.
 
Bulanıklılık hiç gitmedi. Kısmi su değişimleriyle gider değil mi? Çünkü suda %1 bile değişim olmadı.

Dış filtrede kaçak olmuş olabilir mi acaba çok merak ediyorum. O dış filtreyi hiç açmak istemiyorum. Kaçak olsa bile şimdiye kadar elyaflar tutabilirdi.

Dalga motoru almaya %100 karar verdim bu böyle olmaz. 1900L/h kesinlikle 150cm akvaryuma yetmez.

3000L/h - 9000L/h arası debide olanlara bakacağım.


Fluval cp4 aldım. 5200L/h debisi varmış. Haftasonu su kaçırmayacak bir hortum alacağım ve 150L su değişimi yapacağım. Umarım su berraklaşır çünkü çamur gibi suya bakmak hiç de hoş değil.


Artık kuru alanda benden kaçmıyor ve kabuğunu kaşımama izin veriyor. Plakaları çektim ama çıkmadı. Daha fazla zorlamadım kanamasın ve acıtmasın diye. Daha zamanı vae anlaşılan.

Kökü uzunca kaynattım. Soğuyunca su dolu kovaya alacağım ve dediğim su değişimini yaptığımda yerleştireceğim.

Bunlarda kuru alandaki tipi


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Göstergede açık mavi itibariyle risk başlıyor. Bu noktada kısmi su değişimi ile durum normale çekilebilir. Amonyak patlamasında su sarıya döner. Yoğun bir sarılık söz konusu olur o vakit su komple değişilir. Dış filtre ilk kurulduğunda bu işi zeolite yapar. Ortalama 28 gün sonra döngü bakterileri üreyip aktif olarak amonyağı nitrite, nitriti nitrata dönüştürerek zararsız hale getirir.

Dış filtrenin temizlenme gerekliliği ise şu şekildedir, şeffaf su bardağına su çıkış borusundan su alınıp bakılır su sarı ise filtre malzemeleri işlevini yitirmiştir. Yada elyaf kenarlarında su kaçak yapıyor ve o malzemeyi es geçiyordur. Onun için sepet kenarlarını boşluk kalmayacak biçimde elyaf takviyesi yaparak sıkılarız.

Bulanıklık içinde yine su bardağı yöntemi ile bak. Bardaktaki su akvaryumdaki ile aynı bulanıklıktaysa kaçak vardır.

Bu noktada bu kadar süre bulanık durmamalıydı. Dış filtreyi kontrol et. Durum o gibi gözüküyor.
 
Dediğinizi yaptım Cem bey. Su o kadar berrak ve temiz gözüküyordu ki içesim geldi resmen.

Resimler, ilk 2 si flaşlı diğeri flaşsız.


Tabanda dışkı birikimleride gördüm. Şu dalga motoru gelsin, suyu değiştireyim birde o zaman bakalım. Ondada olmazsa ne yapacağıma o zaman karar vereyim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tamam filtre güzel çalışıyor o halde sirkülasyon yetersiz demekki. Dalga motoru şart gözüküyor.

Su emiş ve çıkış boruları farklı uçlarda değil mi? Biri bir arka köşede diğeri diğer uçtaki arka köşede olacak.
 
Evet öyle. Su çıkışın yanında da iç filtre var. Su emişin olduğu yan camın ortasında da yüzey filtresi ve hava taşı var.
 
İç filtre ve dış filtre su çıkış yönleri aynı yada yakın açıda hizada olsunlar. Sirkülasyonu birlikte desteklesinler.
 
İç filtrenin üstünde su çıkışı var. Alt altalar tani. Su verme yönleride aynı.
 
Dalga motoru geldi, taktım.

Konumlandırma nasıl olmalı peki? Ben videolarda su emişinin olduğu yerin ön cam tarafına konduğunu gördüm.

Bana saçma geldiği için su çıkışın ön camına koydum. Yanlışsa düzeltebilirim.

Resim;



Herkes öyle konumlandırmış. Ben de öyle yaptım şimdi. Bir de ben bu dalga motorunu ışıklar açılınca çalışıp, kapanınca dursun yaptım zaman ayarıyla. Ses yok ama kaplumbağa uyurken rahatsız olabilir.

Resim;




Masa bekliyorum haftaya gelicek o da bittiğinde su çekimini yapayim diyorum.

Kaplumbağa kuru alanda takılıyor ama benden korkuyor daha alışamadı sanırım. Diğer kuru alanı hemen suyun içinde olduğu için umursamıyordu ama bu büyük geldi sanırım alışsa bile hep tedirgin olacaktır.


Bu yazıyı yazarken bile etkisini hemen gördüm. Ortada arka kısımda dışkı birikimi vardı şu an kum tertemiz. Umarım bulanıklılık geçer.


Yazı biraz uzun oldu.

Köküde yerleştirdim bir kaç saat kaynatıp 2 gün su dolu kovada bekletmiştim. Yarı yarıya su değişiminden önce sarılığı varsa atsın diye ve kaplumbağa iç filtreye kaşınıyordu.

Kök tencereye sığmadığı için 3 kez kaynattım çevirip ama akvaryumda ufacık kaldı.

Şu an inceleme aşamasında.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst