Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryuma Ekipmanlar

Üstteki ahşap gereksiz olmuş. Bu tabana uzanmanı da kısıtlar. Onun yerine sac atsalarmış kuru alanı akvaryum üzerinde kaydırırdın. O sayede ulaşılamayan kuru alan altına ulaşırdın. Tek artısı kaçış boşluğu yükseldiği için suyu biraz daha yükseltirsin. Bununda artısı suyu yükselteceğin için rampanın daha fazla suya girmesi demek. Bu sayede hayvan rampaya gövdesini yaslayıp daha rahat çıkar. Yine de dediğin gibi rampa bayağı dik olmuş. Hayvan sıkıntı yaşarsa rampa sökülüp yeniden yapılır. Yalnız tatlı bir eğim için rampa yukarı kaldırılırsa rampa biraz daha uzatılmalı ki yeterince su içine girmiş olsun.

Bu sun sun'un mavi pompalı 2.10 metrelik dip süpürgesinden almıştın değil mi? Onunla dip köşelere uzanabilirsin.
 
Evet ondan almıştım ama yazlıkta diğer akvaryumun dolabında kaldı. Sorun olursa bir tane daha alırım. Normal hortumla çekmeyi düşünüyorum şu an. Kaplumbağayı getirirken onuda getiricem.

Sac fiyatta +800tl farkediyor. Pahalı olduğu için ve kötü durduğu için yaptırmadım.


Bir de temizlik için üstteki ahşabı çıkardım zaten. Temizlik bittiğinde geri takacağım. Çok hafif olduğu için kolayca çıkabiliyor.
 
Bir de doğalgaz bağlantılarını daha yapmadılar. Bu hafta içi bitecek galiba. Kumu soğuk suda yıkasam bir sorun oluşturur mu? Diğer türlü doğalgaz bağlantısının bitmesini bekliyeceğim.

Vitasand pro-78 in vitasand dak-78 den farkı daha fazla steril edilmesi. Kutusunda sudan geçirmeye gerek yok diyor ama tozlu olabileceğinden yapacağım. Tek sorun soğuk su.
 
Kumu çektirmeyecek şekilde yaklaşık 1 cm mesafeden tutarak kirleri toplayabilirsen pompadan kullanışlı oluyor. Ben diğer ucunu tuvalete uzatıp kova taşıma derdi olmadan yapıyordum. Su boşaltırkende akvaryum tarafına iki tane çiftli vantuz takıp sabitliyordum kendi boşalıyordu.

Bunlarda abartmış 800 lira nedir. Altın kaplama mı yapıyorlar.

Tak çıkarı kolaysa iyi. Kuru alana bulaşmıyorsa sorun yok.
 
Kum vitasand ise soğuk su ile de yıkayabilirsin onlarda yıkayıp, kurutup poşetliyor zaten. Sadece tozunu alacaksın. Verimli yıkama ve yorulmadan yapmak için 3-4 kg'lik partiler halinde yıka.
 
Tamam teşekkürler. Zaten böyle bir akvaryumda suyu kovalara boşaltırsam bütün gün biter.

Bugün de tuzlu su kalıcak. Yarında arıtma almaya gideceğiz. Aynı gün mü takıyorlar bilmiyorum ama aynı gün değilse yarında öyle durucak. Bir sorun olmaz tuzlu suyun kalması değil mi?




 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben 2 gün bekletmiştim tuzlu suda birşey olmaz.

Kuru alan çok uzun olmuş. Keşke biraz daha kısa tutsaymışsın. Nerdeyse akvaryumun yarısını kaplamış. Hakikaten iki kişi bunu ancak kaldırır yerinden.

Rampa eğimi 3.resimde iyi gözüküyor. 45 eğim vermişler hayvan buradan çıkar.

Taşların bir kısmı çıkıntılı bunlar yürürken hayvanın alt bağasını çizer. Bu hayvan için derin olmadığı sürece sıkıntı değil ama hoş gözükmez.
 
Tamam Cem bey teşekkürler. Ben zaten kuru alanın yarısını yapay çim kaplayarak yumuşak zemin yapacağım. Hayvan ister çim ister taş üzerinde olacak.
 
Güzel olur. Yalnız yıkanabilir bir ürün kullan bazen zevki aleme o kadar dalıyorlar ki suya yetişemeden kuru alana dışkılıyorlar.
 
20kglik kova kum arabanın bagajına döküldü. 3 haftadır arabanın bagajındaydı. Kullanabilir miyim?
 
Kullanabilirsin. Sadece gözüne takılan iri cisimleri alırsın. Bir kısmı suda yıkanırken suda havalanabilir o şekilde de dökersin gider. Kimyasal bir ürün bulanmadıysa sıkıntı çıkmaz.
 
Tamam Cem bey teşekkürler. 6 aşamalı arıtma aldık. Bugün kuruluma gelecekler. Ova truva serisi su arıtıcı galiba. Satıcı arkadaş öve öve bitiremediğinden bunu seçtik. Pompalıydı galiba tam hatırlayamıyorum. 2.5-3 güne dolar artık. Dış filtreyi su dolduğunda hazırlayıp çalıştırabilirim dimi?

Sipariş ettiğim 20kg kumu daha kargolamamışlar bile. Mesaj attım umarım hızlıca kargoya verilir.

Kumu temizledikten sonra dolum işlemini tuzlu suyu çektikten sonra akvaryuma musluk suyunu 20cm dolacak kadar doldurup kumu koyduktan sonra üstündeki bulanık suyu maşrapa ile alıp üzerine arıtma suyumu doldurayım yoksa direk hepsini arıtma sumu doldurayım?
 
Pompasız getirdiler. Şu an tazyikli su akmadığı için su arıtmaz dediler. Yarın pompalı olanı takmaya gelicekler. Eski yorumunuzda suyu 1/3ü doldurup kumu koyup maşrapa ile suyu almamı söylemişsiniz şimdi tekrar okudum.
 
Pompasızda çalışır ama fazla tazyik olmaz. Kumu koyduktan sonra yada önce şebeke suyu koy. Olası bulanıklık gidene kadar şebeke suyu kullan. Sonra dış filtreyi kur. Akvaryuma arıtma suyu koy. İlk çalıştırmada su çıkış borusundan carbon etkisiyle bir miktar pis su akacak. Bunu kovaya boşalt. Bu su şeffaflaşınca fişini çekip akvaryuma yerleştirip çalıştırırsın. Su ısıtıcıyı da çalıştır. Arıtma su soğuk olacaktır. Su dengeye gelince hayvanı suya alırsın.

Düşündümde şöyle de yapabilirsin. Akvaryuma şimdiden arıtma su doldurmaya başla. Isıtıcı ve dış filtreyi kurup hayvanı buraya al. Kumu ise gelince hayvanın şu an kullandığı akvaryumda yıkar bulanıklığını alır. Sonra yeni akvaryuma yayarsın. Böyle daha kolay olur fazla suda gitmez.
 
Cem bey dün akşam şebeke suyunu 15cm doldurdum ve 20kglik kumu yıkayıp doldurdum. Bugün sipariş ettiğim kum gelicek ve bagajdaki kumu kovaya doldurucaz. Yani bugün kum işleri biticek. Daha sonra koyarsam su bulanıklaşır çünkü tahtayı koyunca akvaryum 70h oluyor ve dibe dökmek çok zor olur. Yukarıdan döküleceği için de su bulanıklaşır.

Bugünde pompalı arıtmayı takmaya gelicekler.

Kaplumbağa yazlıktaki akvaryumunda şu an cumartesi gidiceğiz pazar günüde alıp getiriceğiz. Burada ekstra bir akvaryum yok.

Arıtma suyun deposu 12lt ama 2ltsi hava oluyormuş yani 45dkda 10 litre doluyor. 24 saatte ortalama 300 litre doluyor. Bugün akşama kadar kum bitse gece arıtmayı açsak cumartesiye kadar tüm su dolar.
 
Arıtmanın deposundaki su bitince su azar azar akmaya başlar. Onun için depodaki su bitince dolmasını bekleyeceksin. Süre iki katına çıkacak. Onun için elinde pet şişe damacana varsa şimdiden depola. Ben 19'luk pet şişelerden 16-17 tane doldurup yedekte tutuyordum.

Depo içinde şamriyel gibi lastikten balon vardır. Su doldukça bu ufalıp içindeki hava sıkışır. Musluğu açınca bu balon genişleyip suyun akmasını sağlar. Yani su akışına ittirici güç uygular.
 
Benim arıtmada depoya dolmuyor direk pompadan musluğa gidiyor. Eğer musluğu kapatırsam depo doluyor ve musluğu açtığımda 1.5 kat daha hızlı musluğa gidiyor. Yani yavaş akma söz konusu değil.

Ben damacanalardan kurtulmak için arıtma yaptırdım zaten. 16-17 damacana kaç para tutar kim bilir. Evde sadece içme suyu için 1 damacana var. Bir de o kadar damacana suyu doldurup yerleştirsem feleğim şaşardı. Siz iyi doldurmuşsunuz. Ben diğer akvaryuma 2 damacanayı boşalttığımda yorgunluktan bitiyordum.

1 saattir arıtma su hortumla akvaryuma doluyor ve 8cm kadarı doldu. Öncesinde tüm kumları doldurup akvaryumdaki musluk suyunu çektim. Yaklaşık 56kg kum doldurdum.

Yarında akım korumalı priz alacağım ve ısıtıcı, dış filtre vs çalıştırıcam. Bu evin 2 ayrı şalteri olduğu için ups almama gerek yok sanırım. Akvaryumun bulunduğu şalterde elektrikli eşyalar vs çok az var. Televizyon bile yok yani.


Akvaryumun kurulumu cidden zormuş. Diğer akvaryuma kolayca müdahale edilebiliyordu ama bu akvaryuma müdahale etmek çok zor. Diğer akvaryumda kaplumbağayı kolayca sevebiliyordum parmağımı tutuyordu ama bu akvaryumda kuru alan bölgesinin altına giderse anca camdan bakışırız. Ama böylesi onun için daha iyidir.

İyi ki ben 200x50x60h lik yaptırıcağım dediğimde bakımı çok zor olur dediniz. Kaplumbağa için iyi olurdu belki ama bakımını yapamayacağım için suyu pis olurdu.

Kökü yavaş yavaş halledeceğim. En az 3-4 gün su dolu kovada bekleteceğim. Seachemin amonyak alarmından aldım ama sarı su akvaryumu pis gösteriyor.
 
Tunçmatik'in sigortalı ve 6 soketli prizini kullanıyorum.

2 şalter dediğin normal sigortalar üstünde biraz daha kalın ve tüm sigortalar buna bağlı ise bu kaçak akım rölesidir. Bu yüksek voltaj geldiğinde elektriği keser. Sakıncası sen açana kadar elektrik gelmez. Normal şalterler ise kaçak akım rölesi değildirler. Bu şalterleri de evde kullanmazlar.

Kaçak akım rölesi var ise ups'e gerek yok. Ups'in ek faydası elektrik kesilince kısa bir süre daha çalışması.

Büyük akvaryumların bakımı gerçekten zordur. Hele ki camlar yosun bağladığında. Genel temizlikte bir gün gidiyor.

Büyük mango kökü de alabilirsin dekor olması açısında 50*40 gibi birşey eni fazla geniş olmayan. Şu alçıdan peri bacası bibloları şekli gibi. Bunu ortaya koyduğunda hayvan çevresinde dairesel tur atar ve akvaryum daha büyükmüş gibi gelir. Üzerine basıp uyur, dinlenir. Yalnız büyük olduğu için yıkaması problemdir.

Eğer düşünürsen acelesi yok, bakar uygun şekilli bulduğunda alırsın.

Elyaflar sarı rengin bir kısmını emiyor.
 
Tamam teşekkürler.

Kaçak akım rölesi değiller. Bu ev ayrı katta ve ayrı gaz boruları, ayrı kombi tesisatları, ayrı su tesisatları, ayrı kapıları ve ayrı elektrik tesisatları var. Akvaryumun bulunduğu katta elektrikli eşyalar az olduğundan elektrik sarfiyatı çok az. Şalter hangi durumlarda atıyor bilmiyorum ama sanırım çok yük bindiğinde atıyor ve burada elektrik yükü çok az.

Zaten 3-4 aya kalmaz yüksek bir ups alacağım elektrik kesintisi için ama şalterin attığını gördüğüm anda direk alırım.

Su doldu ve dış filtreyi kurdum. Su nasıl bu kadar hızlı doldu anlamadım. Dış filtrenin debisi çok iyi ve suyu tertemiz yapıyor. Bu filtreyi önerdiğiniz için teşekkür ederim çok memnunum şu an. Tekerlekleri olduğu için de çok rahat gidebiliyor. Fx6 alsaydım filtreyi ilk açtığımda bel fıtığı olurdum herhalde.

Seachem ammonia alerti de taktım. Çok hassas bir ürünmüş umarım kaplumbağa ısırık atmak istemez.

Şu an ısıtıcı çalışık değil onu da bugün akım korumalı çoklu priz aldığımda takıcağım. Şu an su 25 derece.

Camların her yeri ufak su kabarcığıyla dolu. Elimle üzerlerinden geçtiğimde gidiyor ama bununla uğraşmak yerine kaplumbağamı koyduğumda oralara kulaç atarak hepsini temizler. Bakalım bu sefer akvaryumun nerelerine tutunup kaçıcak çok merak ediyorum.

Aldığım mango kökü oldukça büyük ve ağaç kökü gibi duruyor. İlerde dediğiniz tarzda bir kökde alabilirim.

Açıkçası bu forum olmasaydı ben kaplumbağayı derin suda değil sığ suda beslerdim. Ben hep 10-15cm su olan paludaryumlarda bakıldığını sanıyordum. Bunun en büyük nedeni de exo terranın kaplumbağalara sığ su için taş kuru alan satması ve eheimin kaplumbağalar için ürettiği sığ su iç filtresi. Derin sularda boğulucağını düşünüyordum ama bu forum bunun yanlış olduğunu gösterdi. Kaplumbağam balık gibi geceleri suyun en dibinde nefes almadan uyuyor.
 
Çoğu kişi boğulacaklarını düşünüyor oysa balık gibi yüzüyorlar. Sığ suda yaşayanlar ilk başlarda derin sudan çekiniyorlar. Sığ suda arka ayaklar yere basıyor, derinde ayağı boşa attığı için boğulacak hissiyatıyla hayvan hızlı hareket edip tutunacak yer arıyor. Rampa tutulacak yerlerin başında geldiği için onun civarından ayrılmıyorlar. Onun için akvaryum ortasına yüzeye yakın ipek yapraklı bitki ve/veya uzak ön cama su yüzeyi hizasında tünek kullanarak hayvanın uzak köşeyede gitmesini sağlıyoruz. Sonra alışıyor. Ciğerler gelişince de dipte gezinip duruyorlar.

Su kabarcıkları su sirkülasyon yaptıkça gider. Bazı hayvanlar oyun yada yem niyetine bunları yutmaya çalışıyor. Rahatsız ederse ister elinle ister sarı bulaşık bezinden alıp onunla silebilirsin. Akvaryuma ait bu bezlerden bir tane al. Camda yosun oluşursa suya yosunu dağıtmadan bununla alabilirsin. Yosunun üstüne bastırıp camdan ayırmadan yukarı doğru çekip dışarı alıyoruz. Yosun dağılmıyor.

Elektrik kesilme derdi yoksa şimdiden takabilirsin ısıtıcıyı.

Amonyak ölçücüye gelirsek, bunlarda tıpkı bebekler gibi ilginç bulduğu birşeyi ısırarak algılamaya çalışır. Yoklama ihtimali var. Filtre borusunun arkasına bir yere sıkıştırabilirsin.

Bu filtre geç piyasaya çıktı. Heveslendiğimle kaldım. Tekrar akvaryum işine girersem kafadan alacağım ilk ürün bu olur.

FX6 da güzel alet ama balık akvaryumlarına özgü bir yapısı var. Kaplumbağalarda randımanlı olmaz. Parçaları da oldukça pahalı. Bir ara parça bulma sıkıntısı da vardı. Jbl hem kalite hemde sağlamlıkta ondan önde.

Kaçak akım rölesi yıldırım çarpması da dahil yüksek gerilim olduğunda atıp koruma sağlar. Ben bu sene yazlıkta yıldırım çarpmasından ev telefonundan oldum. Herşeyi kapadım bir onu unutmuşum. Islanırım diye ana şalteri indirmeye üşendim. Telefonun devreleri yandı. Bir yere giderim röle atar buzdolabındakiler bozulur diye taktırmadım buraya, elektrik kesilse geldiğinde dolap çalışır, röle atarsa mandalı kaldırana kadar elektrik gelmez, ama bir yerde de şart.
 
Geri
Üst